Preocuparea noastră de astăzi se referă la produsul intern brut din SUA şi la ceea ce istoria ne arată că va veni cel mai probabil în privinţa economiei. Și anume: recesiunea.

Într-o notă adresată clienţilor, analiştii de la 720 Global au analizat datele din raportul dezamăgitor privind PIB-ul, care a arătat că economia Statelor Unite a crescut cu doar 1,2% în al doilea trimestru din 2016 și a crescut în medie cu 1,2% în ultimele 12 luni.

Pe baza datelor obținute merge din 1948 până în prezent, există mai multe lucruri care în opinia specialiştilor de la 720 ar trebui să îngrijoreze investitorii sau cel puțin să-i încurajeze să țină garda sus.

În raportul său, 720 remarcă:

1. Toate recesiunile din 1948 până acum au început cu o rată medie de creștere mai mare decât rata curentă de 1,20%

2. Au existat doar trei cazuri în care rata de creștere anuală a fost sub nivelul actual și recesiunea nu a mai avut loc. În cele două cazuri mai recente – 2011 și 2012, o creștere slabă a fost întâmpinată cu noi runde de stimulente în formă de relaxare cantitativă

3. Doar 18% dintre toate observațiile care merg înapoi în 1948 sunt sub 1,2%.

4. Din cele 18%, 94 de procente au avut loc în timpul sau într-un sfert de recesiune.

Desigur, noi trăim în vremuri extraordinare.

Recuperarea din cea mai gravă recesiune de la Marea Depresiune a fost dezamăgitoare. Mai mult de 11 trilioane de dolari în datorii suverane la nivel mondial au un randament efectiv negativ. Băncile centrale din Europa și Asia au dus ratele dobânzii de referință în teritoriul negativ.

În același timp, indicele de consum din SUA, care reprezintă 70% din PIB-ul ţării, a avut una dintre cele mai bune trimestre din ultimii ani pe parcursul celor trei luni incheiate la 30 iunie.

Dar, în cazul în care istoria este ca un ghid, atunci următoarea întâlnire a economiei SUA cu o recesiune ar putea fi veni mult mai repede decât crezi.