Discuţiile pentru salvarea BenQ Mobile au eşuat

Discuţiile pentru salvarea operatorului german de telefonie mobilă BenQ, aflat în stare de faliment, au eşuat, nici un investitor nefiind interesat de companie, informează Mediafax. Negocierile cu mai mulţi posibili investitori au continuat până la sfârşitul anului trecut, dar niciunul dintre aceştia nu a prezentat o ofertă până la expirarea termenului limită, 31 decembrie, a declarat un purtător de cuvânt al administratorului companiei, Martin Prager. BenQ Mobile a solicitat, în septembrie 2006, declanşarea procedurilor de faliment în cazul operaţiunilor din Germania, care reprezintă cea mai mare parte a activităţilor sale, la un an după preluarea diviziei neprofitabile de telefonie mobilă a grupului Siemens. Deschiderea oficială a procedurilor de insolvenţă ar putea avea loc în următoarele câteva zile. O parte din cei 3.000 de angajaţi ai companiei şi-ar putea păstra slujbele, dacă vor exista investitori pentru unele dintre operaţiunile BenQ Mobile. BenQ Mobile a anunţat recent că un investitor germano-american este interesat de preluarea producţiei de telefoane mobile, unde lucrează 700-800 de angajaţi. Siemens a angajat 80 de muncitori de la BenQ şi, începând de luni, restul angajaţilor vor fi plătiţi de o companie finanţată de Siemens. În cazul insolvenţei unei companii, investitorii pot prelua cele mai atractive active, dar nu sunt obligaţi să îşi asume vreo responsabilitate faţă de forţa de muncă.

Wikipedia îşi face motor de căutare

Jimmy Wales, creatorul enciclopediei Wikipedia, şi-a îndreptat atenţia către motoarele de căutare, intenţionând să creeze un asemenea site, anunţă BBC News. Proiectul Search Wikia nu se va baza pe algoritmi pentru a determina cât de relevante sunt paginile web pentru căutarea utilizatorului, ci rezultatele vor fi stabilite şi editate de oameni. Ca şi Wikipedia, motorul de căutare se va baza pe o masă mare de oameni pentru a fi creat şi gestionat. La anunţarea proiectului, Wales a spus că acesta era necesar deoarece motoarele existente pentru căutarea pe internet erau „stricate“, fiind lipsite de libertate şi transparenţă. Proiectul Search Wikipedia îşi propune să schimbe acest lucru. În acest moment, rezultatele oferite de utilizatorii altor motoare de căutare, precum Google, sunt generate de calculatoare care analizează paginile web pentru a determina cât de folositoare şi relevante sunt pentru cuvântul căutat. Rezultatele oferite de Search Wikia vor fi decise de comunitatea de utilizatori ai motorului, iar cel care face căutarea are posibilitatea de a edita rezultatele primite. Jimmy Wales nu a anunţat data la care va fi lansat site-ul.

LG Electronics vrea să vândă 75 de milioane de telefoane

Compania sud-coreeană LG Electronics estimează că va consemna, în anul 2007, un avans de circa 17% pentru vânzările de telefoane mobile, la 75 de milioane de unităţi, a declarat o sursă apropiată grupului, citată de Mediafax. „LG crede că vânzarea a 75 de milioane de unităţi este un obiectiv realizabil“, a afirmat sursa, care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Al cincilea mare producător de telefoane mobile, la nivel mondial, a vândut aproximativ 64 de milioane de unităţi în anul 2006, potrivit estimărilor companiei şi ale analiştilor. Iniţial, compania a anunţat o ţintă de vânzări de 70 de milioane de unităţi, pentru 2006. LG s-a confruntat, în trimestrul al treilea, cu scăderea cotei de piaţă, pe fondul creşterii popularităţii modelului RAZR, produs de Motorola, şi a telefoanelor mobile cu player audio încorporat, comercializate de Sony Ericsson. Analiştii estimează că vânzările LG se vor plasa la 74-76 milioane de telefoane mobile, în 2007, în condiţiile unor evoluţii pozitive ale modelelelor „Chocolate“ şi „Shine“ şi a creşterii bazei de clienţi pentru telefoanele 3G.