Tariful maxim pentru transportul în regim de taxi stabilit de Aeroportul Internaţional Henri Coandă Otopeni este de 3,5 lei pe kilometru, deschiderea ofertelor la licitaţia pentru atribuirea autorizaţiilor pentru desfăşurarea activităţii urmând să aibă loc la 12 octombrie.

„Tarifele maximale stabilite de către Aeroportul Henri Coandă pentru prestarea serviciilor de transport în regim de taxi sunt următoarele: tariful maxim de distanţă 3,5 lei/km, tariful maxim de pornire 3,5 lei, iar tariful maxim pentru staţionare 35 lei/oră”, se arată într-un comunicat al aerogării, remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.La licitaţie pot participa toţi transportatorii autorizaţi, deţinători ai autorizaţiilor taxi valabile, eliberate de localitatea de autorizare în care este situat aeroportul, respectiv Otopeni, precum şi din zonele limitrofe.Dosarul de participare la licitaţia poate fi depus în intervalul 5-9 octombrie, ofertele urmând să fie deschise la 12 octombrie.

Fără taxiuri în parcare

Aeroportul Otopeni a interzis, de joi, staţionarea taximetrelor în parcările aerogării şi va organiza o licitaţie pentru atribuirea permiselor de acces auto pentru desfăşurarea activităţii de transport persoane în regim de taxi.În 2004, firma Fly Taxi a câştigat o licitaţie controversată prin care a primit dreptul să opereze, pe o perioadă de cinci ani, serviciile de taximetrie la aeroportul Otopeni.Potrivit unui proiect de ordin al ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, aeroporturile vor organiza propriile licitaţii pentru acordarea autorizaţiilor de taxi pentru preluarea călătoriilor de la aerogară şi vor fixa un tarif maximal pe kilometru.

Aeroportul decide numărul de taxiuri

Totodată, aeroporturile vor decide numărul de autorizaţii eliberate, numărul de taximetre necesare, în funcţie de traficul de pasageri care sosesc şi evoluţia acestuia, precum şi amplasarea staţiilor de taxi, a traseelor şi a locurilor de aşteptare.Autorizaţiile vor avea o valabilitate maximă de cinci ani, însă trebuie vizate anual.
În staţiile de debarcare vor avea acces toţi transportatorii autorizaţi în regim de taxi, indiferent dacă aceştia dispun sau nu de permise de acces eliberate de administraţia aeroportului. Durata de staţionare în staţiile de debarcare se va limita la maximum cinci minute.

Pe taxiuri va scrie „Aeroport”

Aeroportul va lua măsuri pentru ca fiecare taxi care a obţinut permisul de acces auto să aibă aplicat pe portierele laterale un autocolant de culoare neagră cu înscrisul „AEROPORT” şi sigla aeroportului respectiv. Forma şi dimensiunile autocolantului se stabilesc de fiecare aeroport, prin regulamentul intern.Taximetriştii vor ocupa în ordine poziţiile de parcare marcate cu inscripţia TAXI şi sunt obligaţi să respecte regula „primul venit, primul plecat în cursă”. Taximetriştii nu vor avea voie, printre altele, să intre în terminalele de pasageri, pentru a aborda potenţiali clienţi, să intre cu autovehiculele taxi în parcările publice aflate în apropierea terminalelor de pasageri sau să refuze cursa unui client, indiferent de motiv: cursă scurtă, motive etnice, rasiale sau religioase.În cazul în care taximetriştii încalcă regulile, administraţia aeroportului are dreptul de a suspenda sau anula permisul de acces.

Sursa: Mediafax