Călin Georgescu se confruntă cu acuzații grave într-o serie de dosare penale deschise de Parchetul General. Procurorii îl investighează pentru instigare împotriva ordinii constituționale și promovarea ideologiilor legionare. Dacă va fi găsit vinovat, riscă o pedeapsă de până la 25 de ani de închisoare.
Călin Georgescu, cercetat pentru instigare și propagandă extremistă
Călin Georgescu se află în centrul unei anchete de amploare derulate de Parchetul General, care vizează declarațiile și activitatea sa din spațiul public.
Recent, procurorii au decis extinderea urmăririi penale în cazul său, după ce fostul candidat la prezidențiale a apărut într-o emisiune în care a făcut afirmații considerate de autorități drept o promovare a doctrinei legionare.
În acel context, Georgescu ar fi reprodus un presupus dialog între Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu, doi dintre liderii Mișcării Legionare. Conform anchetatorilor, momentul ar fi avut ca scop sugerarea susținerii pentru ideile extremiste ale acestora.
Pe lângă acest episod recent, Georgescu este deja implicat în alte două dosare penale. Acuzațiile includ instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale și fals în declarațiile de finanțare a campaniei electorale.

Procurorii au decis în urmă cu două luni să-l plaseze sub control judiciar, impunându-i mai multe restricții, printre care și interdicția de a promova conținut cu tentă legionară în mediul online. Măsura a fost considerată necesară pentru prevenirea unor noi acțiuni de natură să alimenteze tensiuni sociale sau politice.
Apariție cu agenți de pază la Parchet și retragere din politică
Însoțit de mai mulți agenți de pază, Călin Georgescu a ajuns recent la sediul Parchetului General, unde a fost întâmpinat atât de susținători, cât și de jandarmi.
Vizita a durat aproximativ 15 minute, iar la finalul audierii, acesta a ieșit din clădire fără să facă declarații presei.
Ulterior, Georgescu a anunțat că se retrage din viața politică, afirmând că etapa sa de implicare activă s-a încheiat.
„Am ales să închei și implicarea mea activă în procesul politic, considerând că această etapă a mișcării suveraniste s-a încheiat din punctul meu de vedere.
Nu doresc să ocup nici o funcție în statul român în actuala situație. Nu am intenția de a prelua conducerea unui partid politic și nu voi da curs unor astfel de propuneri.
Nu urmăresc să creez o platformă politică sau să înființez un nou partid”, a declarat acesta luni seară.
Riscuri penale majore pentru fostul prezidențiabil
Potrivit informațiilor oficiale, dosarele penale deschise pe numele lui Călin Georgescu includ un total de șase capete de acuzare. Cea mai gravă dintre acuzații este instigarea împotriva ordinii constituționale.
Conform anchetatorilor, după decizia Curții Constituționale de a anula primul tur al alegerilor prezidențiale, Georgescu ar fi pus la cale un plan de destabilizare a țării. Planul ar fi fost coordonat împreună cu o rețea condusă de Horațiu Potra, un cunoscut mercenar.
Dacă instanța îl va găsi vinovat pentru această infracțiune, Georgescu ar putea primi o condamnare de până la 25 de ani de închisoare. Cazul continuă să fie investigat, iar deciziile finale urmează să fie stabilite de judecători.