2023, cel mai cald an

Conform anunțului Ministerului Mediului, anul 2023 a fost identificat drept cel mai cald an înregistrat în istoria României, cu o temperatură medie de 12,5 grade Celsius și o abatere termică de 2,3 grade față de media normală a perioadei de referință 1981 – 2010. De asemenea, Administrația Națională de Meteorologie indică faptul că intervalul 2012-2023 reprezintă cea mai călduroasă perioadă de 12 ani consecutivi înregistrată în istoria măsurătorilor meteorologice.

De asemenea, cel mai călduros Crăciun din istorie a fost înregistrat în același an, cu o maximă a temperaturii de 17 grade Celsius. La stația meteo de la Calafat s-au înregistrat aproape 21 de grade Celsius, stabilind astfel un record de temperatură pentru ultimii șase ani.

”2023 este cel mai cald an din istorie pentru România cu o temperatură medie de 12,5 grade şi o abatere termică de 2,3 grade fata de normalul perioadei 1981 – 2010. Totodată intervalul 2012-2023 devine cea mai caldă perioadă de 12 ani consecutivi din istoria măsurătorilor meteorologice, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). Potrivit serviciului pentru schimbări climatice Copernicus, şi la nivel european 2023 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, iar oamenii de ştiinţă avertizează că încălzirea globală, perioadele de secetă severă, vor continua în condiţiile în care emisiile de gaze cu efect de seră sunt în creştere”, se arată în comunicatul MInisterului Mediului.

Conform declarației ministerului, „tendința actuală a încălzirii globale este rezultatul activităților umane (cu o probabilitate de peste 95%) și se desfășoară cu o rată fără precedent.”

”Acest fenomen este strâns legat de efectul de seră proces prin care atmosfera captează o partea a energiei solare, cealaltă parte fiind radiată înapoi în spaţiu. Gazele cu efect de seră, dioxidul de carbon (CO2), metanul (CH4), oxidul de azot (N2O) sunt rezultatul, în special, al arderii combustibililor fosili iar în prezent, depăşesc semnificativ nivelurile preindustriale. Omenirea emite, în prezent, aproximativ 40 de gigatone de CO2 pe an. Pentru a rămâne în limitele Acordului de la Paris de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, cantitatea totală de carbon pe care o mai putem emite este de aproximativ 250 de gigatone. Corelând şi alţi factori care contribuie la încălzire, timpul care ne-a rămas pentru a reduce total emisiile este de aproximativ cinci ani”, se menţionează în comunicat.

Ministerul Mediului a adăugat că, în efortul de a contracara încălzirea globală, s-a purtat discuții despre impactul acesteia în cadrul mai multor conferințe și s-au adoptat tratate menite să reglementeze acțiunile necesare pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

”Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a afirmat în cadrul summitului ONU din Dubai privind clima, COP28, că, în 2023, condiţiile extreme înregistrate au „lăsat o amprentă de devastare şi disperare”, precizând şi că ritmul schimbărilor climatice a „crescut alarmant”, perioada 2011-2020 fiind cel mai cald deceniu înregistrat vreodată. Temperatura medie la suprafaţa globului a atins cote record în primele 11 luni ale anului, potrivit observatorului european Copernicus: din ianuarie până în noiembrie, mercurul a fost în medie cu 1,46 grade Celsius mai mare decât în perioada 1850-1900. Ca urmare, 2023 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată în ceea ce priveşte media anuală. În fiecare lună au fost înregistrate temperaturi record, noiembrie, fiind luna care a încheiat cea mai caldă toamnă boreală, din emisfera nordică, din timpurile moderne”, menţionează comunicatul.

Cel mai cald Crăciun din istorie

Cel mai călduros an înregistrat a fost asociat și cu cel mai călduros Crăciun. Temperatura maximă înregistrată a atins 17 grade Celsius, iar la stația meteo din Calafat s-au înregistrat aproape 21 de grade Celsius, stabilind astfel un record de temperatură pentru ultimii șase ani. Această creștere semnificativă a temperaturilor în luna decembrie a fost generată de o masă de aer tropical care a migrat din sudul continentului și a determinat temperaturi neobișnuit de ridicate pentru această perioadă în țara noastră.

Ministerul menționează: „Ziua de sâmbătă, 21 octombrie, a fost deosebit de călduroasă, cu recorduri înregistrate la 129 de stații meteorologice din țara noastră, marcând astfel istoria recentă de când se fac măsurători.”