Potrivit informațiilor date publicității de ziarul Bild am Sonntag, Obama ar fi știut încă din 2010 că serviciile secrete americane supraveghează celularul doamnei Merkel. Citând surse din cadrul serviciilor americane de informații, Bild am Sonntag susține că șeful NSA Keith Alexander i-ar fi prezentat personal președintelui american operațiunea împotriva șefei executivului de la Berlin. Obama nu ar fi oprit atunci această acțiune, adaugă ziarul german de mare tiraj.
Pe de altă parte, săptămânalul Der Spiegel scrie că Barack Obama ar fi sunat-o pe Angela Merkel pentru a o asigura că nu a știut nimic despre aceste activități ale NSA. Șeful Casei Albe i-ar fi explicat cancelarei că ar fi oprit imediat actul de spionaj dacă ar fi știut ce se întâmpla. Obama i-ar fi cerut scuze doamnei Merkel, potrivit Der Spiegel, care citează surse din cadrul cancelariei federale. Purtătorul de cuvânt al lui Merkel a refuzat însă să dea detalii despre presupusa convorbire telefonică dintre cei doi lideri.
Dosarul Merkel
Bild am Sonntag mai relatează că administrația americană ar fi solicitat NSA un dosar amplu privind-o pe Angela Merkel, în care președintele Obama nu ar fi avut încredere și despre care ar fi dorit să știe totul. NSA ar fi intensificat atunci acțiunile de interceptare a convorbirilor cancelarei germane, potrivit ziarului amintit.
Pe lângă telefonul mobil de partid al cancelarei, NSA ar mai fi interceptat un al doilea celular al doamnei Merkel, mult mai bine securizat, pe care șefa guvernului de la Berlin l-ar fi primit abia în această vară. Ceea ce arată că acțiunile de spionaj la cel mai înalt nivel ar fi durat până foarte recent.
Specialiștii NSA ar fi interceptat atât convorbirile cât și sms-urile trimise sau primite de Angela Merkel. Singurul care a scăpat a fost telefonul fix de la cancelaria federală, la care NSA nu ar fi reușit să ajungă. Bild am Sonntag mai susține că toate informațiile culese astfel despre Angela Merkel mergeau direct la Casa Albă, și nu la centrala NSA din Fort Meade, în statul Maryland, așa cum prevede protocolul acestei agenții.
Toate activitățile de interceptare și ascultare s-ar fi desfășurat din interiorul ambasadei americane la Berlin, mai precis de la etajul patru al clădirii în care se află aceasta.
La început a fost Schröder
Același ziar mai spune că NSA a început să-l supravegheze în primă fază pe predecesorul doamnei Merkel, cancelarul social-democrat Gerhard Schröder. Fostul președinte american George W. Bush ar fi demarat programul de spionare în 2002, după ce Schröder a refuzat să sprijine intervenția militară din Irak. Bush dorea să știe dacă mai putea avea încredere în Schröder, mai ales că îl îngrijora și apropierea acestuia de președintele rus Vladimir Putin.
Potrivit unei relatări din Der Spiegel, și celularul Angelei Merkel a fost inclus pe o listă de interceptări vizate încă din 2002.
Deocamdată, Barack Obama nu s-a pronunțat oficial pe această temă. Casa Albă a prezentat până acum doar o luare de poziție scrisă, în care s-a referit la convorbirea recentă Obama-Merkel: Președintele a asigurat-o pe cancelară că SUA nu îi monitorizează convorbirile telefonice și nu o vor face nici de acum încolo.
Între timp, și americanii sunt tot mai nemulțumiți de practicile NSA. Mii de persoane au demonstrat la Washington cerând reguli mai stricte pentru serviciile secrete și explicații clare privind amploarea programului de spionaj al NSA. O petiție în acest sens, semnată de peste 500.000 de persoane, a fost trimisă deja Congresului american.