Doi militanţi, care au reuşit să escaladeze platforma petrolieră Prirazlomnaia din Marea Peciora (la nord-vest de Rusia), au fost arestaţi, a indicat ONG-ul într-un comunicat.

Alte două persoane au fost arestate anterior de paza de coastă rusă în timp ce se îndreptau spre platformă într-o barcă pneumatică.

Paza de coastă a tras 11 focuri de avertisment în apropierea navei Greenpeace, spărgătorul de gheaţă Arctic Sunrise, a precizat organizaţia, care a denunţat o ‘utilizare disproporţionată a forţei’.

Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a confirmat că a tras aceste focuri de armă pentru a pune capăt ‘acţiunilor ilegale’ ale militanţilor.

Scopul acţiunii de protest a fost de a denunţa pericolele care rezultă din proiectele de exploatare petrolieră în Oceanul Arctic. Potrivit Greenpeace, Gazprom va fi ‘prima companie care va fora după petrol în apele glaciale din regiune’.

‘Gazprom vrea să demareze producţia pe platforma Prirazlomnaia în primul trimestru al anului 2014, creând riscul producerii unei maree negre într-o zonă unde există trei rezervaţii naturale protejate de legea rusă’, explică asociaţia.

Greenpeace a mai condus o campanie împotriva acestei platforme, în august 2012, pentru a denunţa pericolul pe care îl reprezintă în Oceanul Arctic. Şase militanţi au reuşit să escaladeze platforma, iar trei zile mai târziu, ONG-ul a interceptat o navă care transporta angajaţi spre platformă.
Sursa: Agerpres