Uniunea Europeană nu mai pledează pentru “desfiinţarea serviciului de roaming”, ci “pentru stimulente în vederea desfiinţării”, scrie La Vanguardia. Planul  comisarului european pentru Agenda digitală, Neelie Kroes, care urmează să fie prezentat guvernelor statelor membre şi Parlamentului European pe 11 septembrie, prevede eliminarea tarifelor de roaming şi dispoziţii privind asigurarea accesului liber al cetăţenilor la internet, garantând neutralitatea acestuia, precum şi dispoziţii pentru combaterea criminalităţii cibernetice.
Obiectivul este ca pachetul să fie adoptat de Parlamentul European şi Consiliu, care reprezintă statele membre, în preajma sărbătorilor de Paşte din 2014, adică înainte de alegerile europene, astfel încât noua legislaţie ar putea intra în vigoare treptat în 2015 şi 2016, a precizat purtătorul de cuvânt al comisarului.
Comisia Europeană a încercat să abordeze această problemă din 2007, iar o scădere a tarifelor a fost acceptată în 2012. Tariful pentru consultarea de date (pagini de internet, primirea şi trimiterea de email-uri şi poze) pe telefonul mobil sau pe tabletă poate fi maxim 70 de eurocenţi pe megabyte începând cu 1 iulie 2012. Plafonul va fi redus la 45 de eurocenţi la 1 iulie 2013 şi 20 de eurocenţi la 1 iulie 2014. Plafonări degresive vor fi aplicate şi în cazul apelurilor telefonice şi SMS-urilor efectuate şi primite, la aceleaşi date. La 1 iulie 2014, preţul maxim va fi de 19 eurocenţi pentru apelurile efectuate şi 6 eurocenţi pentru apelurile primite şi SMS-uri.
State membre ale Uniunii Europene precum Belgia, Luxemburg şi Olanda deja au pregătit un plan pentru eliminarea tarifelor de roaming, noile măsuri urmând să intre în vigoare din această toamnă.
Ce este ROAMING-ul
Serviciul de roaming oferă posibilitatea de a utiliza cartela SIM sau terminalul mobil de la un furnizor de servicii de telefonie mobilă din ţara de origine atunci când călătoriţi în afara ţării, în cazul în care există acorduri şi legături de interconectare între furnizorul dvs. şi operatori din ţara în care călătoriţi. Acest lucru înseamnă că puteţi efectua şi primi apeluri, puteţi trimite sau primi SMS-uri şi MMS-uri sau puteţi utiliza servicii de internet, chiar dacă nu va aflaţi în aria de acoperire a reţelei de origine.
Serviciile de telefonie mobilă pe care le utilizaţi atunci când vă aflaţi în afara României sunt furnizate prin intermediul reţelei unui operator din ţara vizitată, care va percepe un tarif furnizorului ale cărui servicii le utilizaţi în ţara de origine. Aceste costuri înregistrate de furnizorul dvs. se vor regăsi în tarifele cu amănuntul pe care acesta le percepe pentru serviciile pe care le-aţi utilizat. Serviciile utilizate prin intermediul unei cartele SIM/unui terminal de la un furnizor din ţara pe care o vizitaţi sau cele utilizate atunci când vă aflaţi în România pentru a comunica cu un utilizator dintr-o altă ţară nu reprezintă servicii de roaming internaţional.