Capacitatea de împrumut a Nokia a primit o lovitură grea din partea agențiilor de rating care i-au scăzut din nou calificativul după tranzacția recentă cu Siemens, cu patru trepte sub “investment grade” – nivel sub care nu sunt recomandate investițiile, acest teritoriu fiind denumit și “junk” (gunoi).
Americanii de la Standard & Poor’s i-au redus ratingul Nokia cu o treaptă, de la BB- la B+, adică la patru trepte sub nivelul recomandat investițiilor, după ce finlandezii au fost de acord să cumpere cu 1,7 miliarde euro pachetul de 50% deținut de Siemens în joint-venture-ul Nokia Siemens Networks.
Nokia a obținut un angajament bancar pentru a finanța plata a 1,2 miliarde euro către Siemens, iar restul de 0,5 miliarde reprezintă un împrumut din partea Siemens pe care îl va stinge  la un an de la încheierea tranzacției.
Cei de la Standard & Poor’s avertizează că numerarul net al Nokia ar putea scădea la doar 1,3 miliarde euro până la finalul anului. În plus, Moody’s a pus Nokia sub revizuire pentru scăderea ratingului, în timp ce Fitch a spus că recenta achiziție va pune presiune pe bilanțul companiei.
Nokia, al doilea cel mai mare producător mondial de telefoane mobile, nu intenționează să integreze Nokia Siemens și ar putea decide să caute un partener, a spus CEO Stephen Elop.
“Cu o poziție puternică a cashu-ului brut și net, Nokia a fost capabilă să profite de oportunitatea de a deține integral Nokia Siemens Networs (NSN) și, noi credem, să creeze valoare semnificativă pentru acționarii săi”, a spus CEO-ul companiei într-un e-mail.
Potrivit datelor compilate de Bloomberg, Nokia are datorii de 5,27 miliarde euro. Analiștii cred că Nokia va veni în piață pentru a se refinanța cât de curând când va exista o oportunitate și că achiziția pachetului de 50% din NSN a fost o mutare strategică pentru a deține controlul unei afaceri mult mai profitabile decât afacerea proprie. Acest cash flow suplimentar ar putea ajuta la îmbunătățirea vânzărilor de telefoane de către Nokia, în condițiile în care compania se luptă pe piața smartphone-urilor cu rivalele Apple și Samsung.
La finele primului trimestru, Nokia avea un cash brut de 10,1 miliarde euro și un cash nat de 4,5 miliarde euro. Compania estimează că pentru sfârșitul trimestrului II va raporta un cash brut de 9,2-9,7 miliarde euro și un cash net de 3,7-4,2 miliarde euro. Dacă tranzacția cu Siemens, încheiată pe 1 iulie, va fi inclusă în trimestrul II, atunci cashul net este estimat să scadă la 2-2,5 miliarde euro, reflectând integral tranzacția de 1,7 miliarde cu Siemens.