Statele Unite resping categoric falsele afirmaţii propagate în Egipt de unele persoane, potrivit cărora acţionăm alături de partide politice sau anumite mişcări pentru a dicta tranziţia în Egipt, potrivit unui rezumat remis presei după o teleconferinţă a lui Obama cu echipa sa pentru securitate naţională privind situaţia din Egipt.
”În cursul acestei perioade de tranziţie, lansăm un apel tuturor egiptenilor să se reunească într-un proces cuprinzător care să permită participarea tuturor grupărilor şi partidelor politice”, adaugă Casa Albă. Preşedintele Obama se afla sâmbătă la reşedinţa de la Camp David, situată la circa 100 de kilometri de Washington.
”Îi îndemnăm pe toţi liderii egipteni să condamne utilizarea forţei şi să împiedice continuarea violenţelor de către susţinătorii lor şi le adresăm un îndemn tuturor celor manifestează să se exprime în mod paşnic”, mai afirmă executivul american.
Declaraţia preşedinţiei americane, potrivit Agerpres, este a doua după destituirea, miercuri, a preşedintelui islamist al Egiptului, Mohamed Morsi. Ea intervine într-un moment în care situaţia rămâne extrem de tensionată în Egipt, violenţele între grupările pro şi contra lui Morsi înregistrând 37 de morţi în 24 de ore.