Karpinski a adăugat că este posibil ca Guvernul polonez să pună presiuni asupra companiilor de stat pentru ca acestea să includă proiectele în domeniul gazelor de şist pe lista obiectivelor strategice. ‘Cu siguranţă presiunile asupra companiilor pentru a investi în acest domeniu nu vor fi mai mici, ar putea să fie mai mari deoarece acesta este un subiect de interes naţional’, a declarat Karpinski.

Aceste declaraţii sunt surprinzătoare având în vedere că mai multe companii străine, precum Exxon Mobil (SUA), Talisman Energy (Canada) şi Marathon (SUA) au renunţat la operaţiunile din domeniul gazelor de şist pe care le derulau în Polonia, citând cadrul legislativ incert.

Karpinski a spus că Guvernul polonez este conştient de faptul că exercitarea de presiuni asupra companiilor de stat, pentru ca acestea să investească în gazele de şist, implică unele riscuri. ‘Riscurile asociate cu lucrările de explorare ar trebui să fie distribuite în mod adecvat’, a spus Karpinski.

Polonia, ţară care importă majoritatea necesarului de gaze naturale din Rusia, utilizează în prezent 14 miliarde de metri cubi pe an. Gazele de şist sunt o componentă importantă în strategia Poloniei vizând diversificarea surselor de aprovizionare şi reducerea dependenţei de importurile ruseşti.

Iniţial, Administraţia americană pentru Informaţii privind Energia estima că rezervele de gaze de şist ale Poloniei sunt cele mai mari din Europa, situându-se la aproximativ 5.300 miliarde metri cubi, însă ulterior aceste cifre au fost revizuite în jos până la aproximativ o zecime din cifra iniţială.

Autorităţile de la Varşovia au eliberat peste 100 autorizaţii de explorare a gazelor de şist iar aproximativ 40 de foraje de testare se derulează în prezent, însă niciunul din aceste blocuri nu este aşteptat să producă gaze de şist înainte de 2015.
Sursa: Agerpres