Pentru anul acesta, bugetul de investiţii se menţine la nivelul din 2012, sumele fiind direcţionate cu prioritate către proiectele de modernizare a reţelelor de distribuţie.

”Aș vrea să atrag atenţia asupra faptului că recentele decizii şi anunţuri ale autorităţilor din domeniu, cum ar fi cea privind introducerea taxei de monopol natural, precum şi scăderea volumelor de gaze şi energie electrică distribuite, ar putea pune în pericol menţinerea bugetului de investiţii la nivelul planificat”, a declarat de Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.

În 2012, E.ON Gaz Distribuţie a investit aproximativ 218 milioane de lei, sistemul de distribuţie fiind reabilitat şi modernizat pe o lungime de 640 kilometri şi extins pe o lungime de 162 km. Pentru acest an, bugetul alocat pentru investiţii este de 179 milioane de lei. E.ON Moldova Distribuţie a investit circa 158 milioane de lei anul trecut, iar pentru acest an sunt preconizate investiţii de 177 milioane de lei, în special în infrastructura de electricitate.

”Investiţiile realizate de E.ON sunt cu atât mai semnificative cu cât au fost realizate într-un mediu de afaceri dificil. Este esenţial ca acestea să fie continuate în anii următori într-un ritm susţinut şi sperăm ca tendinţa tot mai accentuată a autorităţilor de a revizui cadrul legal, uneori peste noapte, să nu afecteze planurile de investiţii ale companiilor din sectorul energetic”, a mai spus directorul general al E.ON România.

Companiile de distribuţie E.ON din România au dezvoltat trei proiecte de modernizare a reţelelor de distribuţie în valoare totală de aproape 100 milioane de euro. Acestea vor fi realizate, până în 2015, atât din fonduri proprii (circa 67 milioane de euro), cât şi din fonduri europene (circa 33 milioane de euro).

Potrivit datelor E.ON România,proiectul de la Cluj-Napoca prevede modernizarea a 81 kilometri din reţeaua de gaze, pe parcursul anului trecut fiind deja realizaţi 22 de kilometri. Totodată, în acest an, urmează să fie modernizaţi alţi 35 de kilometri, proiectul având ca termen de finalizare anul 2014. Proiectul de la Iaşi a fost finalizat, iar în perioada următoare vor fi puse în funcţiune toate cele 7 staţii de reglare măsurare modernizate, din care 6 sunt integrate în sistemul SCADA. Pe sectorul de energie electrică, proiectul de modernizare a 26 de staţii transformare a energiei electrice din Moldova a demarat în acest an şi vizează instalarea şi integrarea de sisteme de monitorizare/control local şi la distanţă, termenul de finalizare fiind anul 2015.