Potrivit ultimei ediţii a Anuarului statistic al Chinei, publicată recent şi care include date din anul 2011, gigantul asiatic număra 272,8 milioane de persoane angajate în sectorul serviciilor, 35,7 % din total, în timp ce în agricultură lucrau 265,9 milioane, ceea ce înseamnă 34,8 % din populaţia ocupată chineză.

Deşi diferenţa este de ‘numai’ 6,8 milioane de persoane, modificarea arată că a doua economie mondială caută să îmbunătăţească veniturile cetăţenilor săi pentru a alimenta cererea internă, proces care trece în mod inevitabil printr-un nou exod de la sat la oraş.

Principala schimbare constă în reducerea radicală a numărului lucrătorilor din sectorul agricol – activitate care aduce sub 10 la sută din Produsul Intern Brut (PIB) – şi promovarea angajărilor în sectoare precum industria ori serviciile, care generează mult mai multă valoare adăugată.

Pentru ca numai între 5% şi 10% din forţa sa de muncă să lucreze în agricultură – cum se întâmplă în economiile dezvoltate – China va trebui să genereze circa 200 de milioane de locuri de muncă în următoarele decenii în celelalte sectoare, potrivit organizaţiei Capital Economics.

Tot în 2011, populaţia urbană a Chinei a depăşit-o pentru prima dată pe cea rurală.

Acum, China trece printr-o nouă etapă a procesului său de urbanizare, care prevede reforma sistemului de permise de rezidenţă – controversatul ‘hukou’, creat pentru a frâna exodul populaţiei de la sat la oraş. În sistemul ‘hukou’, care se aplică în China din anii 1950, cetăţenii pierd drepturi precum cele privind asistenţa medicală sau educaţia pentru copiii lor dacă emigrează din zonele rurale în cele urbane.

Guvernul chinez a prezentat recent o propunere care include ‘crearea unui nou sistem de control demografic’.

În prima conferinţă de presă oferită în calitate de şef de guvern, Li Keqiang a recunoscut că procesul de urbanizare din China constituie ‘o tendinţă inevitabilă’, însă a avertizat că acesta trebuie să se desfăşoare ‘prudent’.

Mai multe organisme internaţionale precum Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) sau Banca Mondială consideră că acest proces este de o importanţă fundamentală pentru ca ţara să devină prima economie mondială în următorul deceniu. Acestea se referă la un proces de urbanizare ‘inclusiv’, adică să se ţină cont de factorii sociali sau de mediu în dezvoltarea oraşelor.
SUrsa: Agerpres