Grupuri mari de enoriași pleacă adesea în pelerinaje, în țară și străinătate, însoțite de reprezentanții bisericii. Pentru aceștia, o noapte de cazare la o biserică sau la o mănăstire nu este un obicei ieșit din comun. Tot ei sunt cei care revin, pe cont propriu, la acest tip de cazare când călătoresc în zona Moldovei și a Bucovinei. Există și angajatori care organizează teambuldiniguri la mănăstiri, dar majoritatea turiștilor care aleg astfel de destinații sunt familii dornice să petreacă câteva nopți de tradiție adevărată, în sânul bisericii. Pentru cei mai mulți, aceste nopți sunt cele din preajma Paștelui.  Potrivit Patriarhiei Române, anual, mănăstirile atrag câteva mii de turiști.
Cazarea la mănăstiri diferă, chiar dacă la bază serviciile oferite sunt aproape identice. Cu cât lăcașul este amplasat într-o zonă turistică mai notorie (mănăstirile din Moldova – Neamț, Moldovița sau Putna, din Ardeal – Sâmbătat de Sus sau din Oltenia – Horezu, Tismana, Arnota), cu atât tariful de cazare este mai mare, iar reprezentanții bisericii sunt mai permisivi cu oaspeții. Fluxul mare de persoane i-a determinat să se adapteze turiștilor, pentru că aceștia au început să reprezinte o sursă importantă de venituri. În schimb, mănăstirile vechi din zone aproape deloc turistice (în Oltenia – Dealu Mare), unde cazarea este aproape gratuită sau se materializează printr-o donație, și-au păstrat regulile mai strict.  În ambele cazuri, rezervarea este indicată, pentru că există riscul ocupării integrale a camerelor disponibile pentru turism bisericesc. De obicei, de Paște (mai ales anul acesta, când pică foarte aproape de 1 Mai), asemenea hotelurilor din marile zone turistice, camerele sunt rezervate complet.  Nicio problemă, pentru că fluxul mare de turiști a dus la inaugurarea altor pensiuni în proximitatea mănăstirilor, cele mai multe cu tarife de cazare duble față de ale Bisericii.
Însă, în oricare dintre acestea, nu se regăsește confortul hotelurilor și pensiunilor – multe camere puse la dispoziția turiștilor au grup sanitar propriu,  dar mobila este extrem de veche și incomodă. Tocmai acesta este contextul care îl farmecă pe turistul orășean. În ceea ce privește tradițiile, acestea sunt respectate ad litteram. Cine ajunge pentru sărbătorile pascale nu va primi doar apă cu sare, dar va primi mâncare de post și va participa la slujbele din Săptămâna Mare, se va spovedi și împărăși asemenea credincioșilor care ajung în același loc. „La astfel de sărbători, românii preferă atmosfera duhovnicească“, spune părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. De asemenea, cu excepția evenimentelor corporate, unitățile de cazare nu primesc în găzduire cupluri, ci doar familii. Totul, în numele decenței.
O noapte de cazare într-o mănăstire costă, în medie, 30-40 de lei – pensiune completă. Să nu vă așteptați la room service, pentru că nu veți găsi așa ceva la un lăcaș sfânt. „Însă mâncarea este incomparabilă cu a hotelurilor, iar prețurile, la fel“, spune părintele Constantin Stoica. Potrivit acestuia, lăcașele sfinte dispun în medie de 10-20 de camere (duble sau cu mai multe paturi), cu mici excepții (Horezu,  Mănăstrirea Bistrița etc.).