‘Pentru anul în curs nu estimăm o îmbunătăţire semnificativă a pieţei imobiliare, cel puţin în prima jumătate. Estimez că piaţa va urma un trend liniar, unde cuvântul de ordine va fi în continuare prudenţa’, a spus Dumitrescu.

Potrivit acestuia, pe segmentul rezidenţial trendul crescător al preţului în cazul apartamentelor vechi este încurajat de mai mulţi factori.

‘Motorul principal a fost programul Prima Casă, care a susţinut piaţa apartamentelor vechi, dar nu numai. Dacă luăm în calcul parametrii uzuali pe care îi vizează un client, fără a face un calcul din punct de vedere investiţional, apartamentele vechi pot face mai mult sens la achiziţie decât cele noi. Sunt situate în zone rezidenţiale, în oraş, te poţi muta imediat, eşti aproape de mijloacele de transport în comun, de magazine, şcoli etc. Din punctul de vedere al zonelor, sunt deja conturate, cumpărătorii fiind astfel protejaţi de disconfortul creat de activităţile de şantier, care în cazul apartamentelor noi a devenit deja o normalitate. Cât despre suprafeţele acestora, relativ mici, acestea atrag de la sine un preţ mic şi un cost de întreţinere pe măsură, cost care în cazul apartamentelor noi este de multe ori ‘deal breaker’. Aşadar, cu tot ce am enumerat mai sus, justific menţinerea şi creşterea preţurilor apartamentelor vechi, care din 2013 vor urma însă un trend descrescător’, a explicat oficialul Crosspoint.

Acesta a mai afirmat că deja din luna ianuarie oferta apartamentelor vechi s-a dublat faţă de luna decembrie şi se aşteaptă o scădere a preţurilor.

‘Această creştere a ofertei a fost determinată de Programul Noua Casă care încurajează achiziţiile în imobile noi şi va da un impuls crescător preţurilor acestora. În ceea ce priveşte calitatea construcţiilor, nu cred ca aceasta ar fi problemă, ci mai degrabă neîncrederea oamenilor că dezvoltatorii le vor termina la termen’, a precizat Dumitrescu.

În ceea ce priveşte piaţa spaţiilor de birouri, acesta a spus că, după o dezvoltare frenetică a zonei de Nord, unde se găsesc în continuare proiecte importante de birouri anunţate sau în derulare, în special în perimetrul Barbu Văcărescu – Floreasca, concentrarea s-a mutat pe zona de Vest, cu precădere polul Grozăveşti-Basarab, ce atinge deja toate punctele necesare unei dezvoltări de succes: infrastructura bine dezvoltată (prin inaugurarea Pasajului Basarab), prezenţa principalelor mijloace de transport în comun (inclusiv metrou), acces facil către Centru şi Nord, proximitatea campusurilor universitare, prezenţa puternică şi diversificată pe retail, precum şi o istorie industrială ce oferă terenuri generoase pentru viitoarele dezvoltări.

‘Dar aceasta concentrare foarte mare a spaţiilor de birouri pe o suprafaţă restrânsă a Capitalei creează un dezechilibru, pe care îl putem observa cu uşurinţă atât în traficul extrem de aglomerat (ca urmare a fluxului angajaţilor către birou, din zone cu densitate mare de populaţie, fără o prezenţă semnificativă a dezvoltării de birouri), cât şi în timpul parcurs până la birou (…) Una dintre zonele cu o concentrare mare a locuinţelor angajaţilor este Drumul Taberei, un imbold important dat investiţiilor în această zonă, fiind lucrările la noua linie de metrou, aflate în derulare’, a precizat oficialul Crosspoint.

Potrivit lui Dumitrescu, o altă zonă cu potenţial foarte bun de dezvoltare este zona de sud a Bucureştiului, o locaţie puţin exploatată, unde se găsesc loturi de teren generoase ca suprafaţă, cu o marjă de cost pe teren mult mai mică decât în zonele de birouri deja consacrate, prezenţa mijloacelor de transport în comun (autobuze, metrou, tramvai), asigurând accesul facil.

‘Sudul beneficiază şi de acces foarte bun spre centru, precum şi de conexiuni către cele două autostrăzi, în special către A2. Serviciile medicale de calitate, împreună cu dezvoltarea retailului, vor asigura facilităţile dorite de companii şi angajaţii acestora. Din punct de vedere al infrastructurii şi creşterii atractivităţii zonei, în afara planurilor Municipalităţii, ce includ finalizarea Pasajului Văcăreşti, un nou pasaj la Piaţa Sudului, lărgirea Şos. Berceni, Olteniţei şi Bd. Metalurgiei, a fost anunţat şi un proiect amplu de dezvoltare a zonei de Sud-Est a Capitalei, prin care a fost creată Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ‘Bucureşti 2020’ (ADI ‘Bucureşti 2020′)’, a subliniat expertul.
Sursa: Agerpres