În Spania, Italia, Grecia, Cipru, dar şi în Franţa unde sindicatele sunt divizate cu privire la răspunsul la criză, respingerea austerităţii şi lupta împotriva şomajului sunt principalele sloganuri ale demonstraţiilor de miercuri din capitalele europene.

În Bangladesh, zeci de mii de manifestanţi furioşi au cerut dreptate, după moartea, în urmă cu o săptămână, a peste 400 de lucrători, în urma prăbuşirii unui imobil în care se aflau ateliere de confecţii. În capitala Dhaka, muncitorii au purtat pancarte şi steaguri roşii, scandând “Spânzuraţi-i pe criminali, spânzuraţi-i pe proprietarii de ateliere”.

În pofida apelurilor la calm ale premierului Sheikh Hasina, autorităţile s-au temut de acte de violenţă şi vandalism în fabricile de textile. Potrivit lui Kamrul Anam, unul dintre liderii Ligii sectorului textil şi al îmbrăcăminţii din Bangladesh, lucrătorii sunt furioşi din cauza ‘’uciderii’’ colegilor lor. ‘’Vrem pedeapsa cea mai aspră posibil pentru cei care se fac vinovaţi de această tragedie’’, a declarat el pentru AFP.

În Cambodgia, muncitorii au defilat în faţa Parlamentului pentru a înmâna o petiţie care cere o creştere a salariului minim, la 150 dolari pe lună în fabricile de îmbrăcăminte.

Aproximativ 55.000 de persoane s-au reunit la Jakarta, potrivit poliţiei, un record pentru ziua de 1 mai de ani de zile, în timp ce în Filipine mai multe mii de persoane s-au reunit pentru revendicări salariale şi o mai bună redistribuire a roadelor creşterii economice.

‘’Jos cu privatizările şi subcontractarea’, au scandat manifestanţii cerând o creştere cu trei dolari a salariului minim stabilit în prezent la 11 dolari.

În Hong Kong, unul din centrele financiare majore ale planetei, 5.000 de persoane au defilat din solidaritate cu docherii în grevă, potrivit sindicatelor acestora.

La Istanbul, unde autorităţile au interzis orice adunare din cauza lucrărilor de renovare în curs la o piaţă emblematică, au avut loc ciocniri între poliţia anti-revoltă şi zeci de manifestanţi. Încă de dimineaţă, unităţi anti-revoltă ale poliţiei au intrat în acţiune recurgând la tunuri cu apă şi grenade lacrimogene pentru a împiedica reunirea manifestanţilor în cartierul Beşiktaş, la 2 km de Piaţa Taksim. Demonstranţii, câteva sute de persoane care s-au adunat la apelul unor partide de stânga şi sindicate, au răspuns cu pietre şi sloganuri ca ‘’Moarte fascismului’’, ‘’Trăiască 1 Mai’’.

În Grecia, feriboturile au rămas la cheu, miercuri, nefiind disponibilă nicio legătură cu insulele din cauza grevei declanşate de sindicatele marinarilor, în timp ce două demonstraţii separate au fost planificate la prânz, în centrul Atenei. Mai multe afişe ale sindicatului GSEE din sectorul privat au proclamat: ‘’Cerem convenţii colective, locuri de muncă, creştere, drepturi social-democrate’’.

În Franţa, unde creşte nerăbdarea în faţa exploziei şomajului, cele două mari centrale sindicale, CGT şi CFDT, urmează să defileze separat pentru prima Zi a Muncii a guvernului de stânga. Divergenţele lor sunt cristalizate în jurul proiectului de lege privind securizarea locurilor de muncă, un ”acord scelerat” potrivit CGT, dar propus pentru a crea locuri de muncă, în opinia CFDT.

Sursa: Agerpres