41% dintre cei chestionați spun că vor ieși la iarbă verde de 1 Mai, 38% vor pregăti cu această ocazie mici, iar 52% vor face grătare.
Peste jumătate dintre români (54%) obișnuiesc să sărbătorească 1 Mai, iar cei mai mulți dintre ei petrec această zi fie acasă (39%), fie la iarbă verde (39%), cu familia apropiată (54%), în compania prietenilor (25%) sau cu familia extinsă (17%).
Circa jumătate dintre români consideră că 1 Mai se sărbătorea mai frumos înainte de Revoluţia din 1989 şi că în ultima vreme data respectivă nu mai are semnificaţia de zi a muncii, relevă sondajul IRES.

Potrivit cercetării sociologice, 47% dintre cei chestionaţi cred că 1 Mai nu şi-a mai păstrat în ultimii ani semnificaţia de zi a muncii, iar 33% cred că această zi şi-a mai păstrat semnificaţia respectivă într-o anumită măsură.

De asemenea, 56% dintre respondenţi consideră că 1 Mai se sărbătorea mai frumos înainte de 1989, iar 25% cred că acum se sărbătoreşte mai frumos.

Studiul IRES mai relevă că unul din 10 români nu consideră potrivit ca Ziua Muncii să fie sărbătorită printr-o zi liberă şi peste jumătate dintre aceştia cred că această zi ar trebui sărbătorită prin muncă.

Cercetarea mai arată că doi din 10 români vor pleca undeva în perioada 1 Mai – Paşti, majoritatea în vizită la rude şi prieteni (54%), iar bugetul alocat acestei zile variază de la zero lei (8% dintre respondenţi) şi până la peste 600 de lei (5%).

Conform studiului IRES, locul de muncă provoacă stres pentru 46% dintre cei chestionaţi, în timp ce 54% dintre ei spun că locul de muncă le provoacă puţin stres sau deloc. De asemenea, o treime dintre respondenţi (31%) sunt îngrijoraţi şi foarte îngrijoraţi de faptul că ar putea să-şi piardă locul de muncă.

Cei chestionaţi spun în proporţie de 64% că locul de muncă actual este foarte important, iar 77% dintre participanţii la cercetare cred că dacă nu ar mai avea actualul loc de muncă le-ar fi greu şi foarte greu să-şi găsească un serviciu nou.

“87% dintre cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă susţin că ar accepta un job şi dacă acesta ar necesita competenţe inferioare pregătirii lor profesionale, acelaşi procent ar accepta şi un loc de muncă ce ar presupune muncă peste program sau la domiciliu. 53% dintre cei care îşi caută un job ar accepta un loc de muncă chiar dacă salariul ar fi mai mic decât aşteptările lor. 64% dintre respondenţi cred că se muncea mai bine în România înainte de 1989”, se mai arată în concluziile sondajului IRES.

Cercetarea sociologică a IRES a fost realizată în 26 şi 29 aprilie, pe un eşantion multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel naţional de 1.689 de persoane şi cu o marjă de eroare de 2,5%.