„Cu toate că anul trecut creşterea economică a fost de numai 0,3 procente, experţii estimează că, în primul trimestru al lui 2013, va fi cu între 0,7 şi 1 procent mai mare. Pentru tot acest an, Comisia Europeană anticipează o creştere de 1,6 procente. Şomajul a înregistrat deja, pe parcursul anului trecut, o scădere destul de accentuată. În ianuarie 2012, rata era de 7,4 procente, însă până în luna februarie a acestui an scăzuse la 6,7 procente. Numai şomajul în rândul tinerilor rămâne la un nivel ridicat, de circa 23 procente”, arată studiul citat.

În următoarele câteva luni însă, inflaţia ar putea deveni o problemă. Conform Comisiei Europene, aceasta se situează în prezent la 3,8 procente, însă experţii anticipează o creştere de până la 4,6 procente în cursul acestui an. Preţurile produselor alimentare îndeosebi vor determina o creştere a preţurilor în prima jumătate a anului. Preţurile la energie urmează şi ele să crească şi mai mult în lunile şi anii care urmează, ca urmare a dereglementării pieţei energiei.

Barometrul referitor la aşteptările din România privind starea economiei arată o scădere de -13,6 puncte, în ceea ce priveşte veniturile o scădere de – 5,4 puncte, iar dorinţa de cumpărare -18,3 puncte, potrivit GfK

Românii sunt în general optimişti în ceea ce priveşte viitorul. Comisia Europeană raportează că, în prezent, 6,7 procente dintre români nu au un loc de muncă. Este una dintre cele mai mici rate din Europa, neanticipându-se, cel puţin pe termen mediu, o creştere substanţială. Un număr mai mare de locuri de muncă determină o creştere a veniturilor populaţiei. Acest lucru este reflectat în mod clar de indicatorul aşteptărilor privind veniturile, care în prezent se situează la -5,36 puncte. O comparaţie cu valoarea de anul trecut (-22,7 puncte) arată în mod clar că, în ultimele 12 luni, situaţia de pe piaţa muncii s-a schimbat în mod considerabil.

Anticipaţiile globale arată un şomaj ridicat şi o încetinire continuă a creşterii economice, în special în ţările sud-europene aflate în centrul crizei, afectate, încă, de problemele economice din Uniunea Europeană.

Ţările care se îndreaptă spre redresare economică sunt situate în principal în nordul şi estul Europei. Anul care urmează va fi însă, din nou, un an dificil pentru ţările din sud şi vest, arată studiul.

Studiul se bazează pe aşteptările privind starea economiei, veniturile şi dorinţa de cumpărare în rândul consumatorilor din 12 ţări europene şi din SUA.

Teama că ar fi posibilă o înrăutăţire a crizei financiare şi a crizei datoriilor a revenit în forţă în întreaga Europă.

Sursa: Agerpres