Numărul cererilor de azil a crescut cu 7% în 2012, a cincea majorare consecutivă, a precizat Oficiul francez de protecţie a refugiaţilor şi apatrizilor (OFPRA), în raportul său anual.

Însă această progresie este mai puţin rapidă decât în anii precedenţi şi în special decât cea înregistrată la vecinii europeni, în frunte cu Germania, unde cererile de protecţie au explodat cu 41% (trecând de la 53.350 la 77.650), din cauza unui aflux de sirieni.

În Franţa, solicitanţii vin în primul rând din Republica Democrată Congo (RDC), cu 4.000 de solicitări noi, apoi din Albania, Kosovo, Georgia şi Pakistan. OFPRA subliniază o înmulţire puternică a cererilor provenite din Balcani în al doilea semestru, care se constată şi în Germania, Belgia şi Elveţia.

Afluxurile de malieni şi sirieni, unde conflicte violente au pus pe drum numeroase persoane, au crescut de asemenea, dar rămân extrem de scăzute (450 de cereri pentru malieni, 578 pentru sirieni).

Tendinţa a continuat şi în primul trimestru din 2013, cu circa 300 de solicitări din partea malienilor şi sirienilor, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, noul director general al OFPRA, Pascal Crice. ‘Prin tradiţie, sirienii se îndreaptă în număr mai mare spre Suedia şi Germania, care primeşte mai mulţi kurzi sirieni’, a adăugat el.

În 2012, OFPRA nu a acordat azil decât pentru 4.348 de solicitanţi, în scădere cu 6%. Circa 15% dintre refuzuri (5.628 de dosare) au fost invalidate de Curtea naţională privind legislaţia azilului (CNDA), ceea ce a însemnat un total de aproape 10.000 de răspunsuri pozitive, adică 21% din totalul cererilor, comparativ cu 25,3% în 2011.

Rata de acceptare variază puternic în funcţie de cetăţenie. Acordul este aproape sigur pentru sirieni (92%), puternic pentru irakieni (68%), însă extrem de scăzut pentru georgieni (2%) sau pentru solicitanţii din Bangladesh (1,4%).

OFPRA, presată de autorităţi să-şi adopte deciziile mai rapid, îşi exprimă regretul faţă de noua prelungire a termenului mediu de prelucrarea a unei cereri de azil, care a trecut de la 174 de zile în 2011, la 186 de zile în 2012 (circa şase luni).

La sfârşitul lui 2012, 177.000 de persoane se aflau sub protecţia Franţei, cu 23.000 de refugiaţi srilankezi, 13.000 de cambodgieni şi 12.500 de congolezi din RDC.

Sursa: Agerpres

Te-ar putea interesa și: