Euribor este stabilit zilnic la Bruxelles de un grup de 43 de bănci pe baza dobânzilor la care băncile estimează că se pot împrumuta între ele. În prezent, Euribor şi omologul său britanic Libor se află în centrul unui scandal de manipulare.

‘Activitatea de creditare pe piaţa interbancară a devenit o componentă mai puţin importantă a operaţiunilor băncii, astfel că nu mai are sens ca Raiffeisen să facă parte din procesul de stabilire a Euribor’, a declarat purtătoarea de cuvânt a Raiffeisen, Jacqueline Kaye. Aceasta a adăugat că 15 ianuarie 2013 va fi ultima zi în care Raiffeisen va trimite oferte pentru Euribor.

Decizia Raiffeisen de a părăsi panelul care stabileşte Euribor vine la scurt timp după ce banca olandeză Rabobank şi banca germană Bayerische Landesbank au luat o decizie similară.

Grupul de lobby Federaţia Bancară Europeană (EBF) a avertizat că este posibil ca panelul care stabileşte Euribor ar putea să fie afectat de un exod al membrilor în condiţiile în care calitatea de membru al acestui panel ar putea deveni costisitoare având în vedere riscurile de litigii şi amenzi în urma anchetelor demarate de autorităţile din întreaga lume.
Sursa: Agerpres