Compania franceză Lafarge, cu operațiuni și în România, a contactat câteva fonduri speculative şi companii financiare, inclusiv Kohlberg Kravis Roberts and Co (KKR) şi Temasek Holdings Pvt Ltd, susţin sursele. Potenţiala tranzacţie evaluează activele din India ale Lafarge la 1,2 miliarde de dolari.

Sursele susţin că Lafarge ar putea renunţa integral la piaţa din India dacă va găsi un investitor strategic care să-i cumpere operaţiunile din această ţară.

Oficialii Lafarge, KKR şi Temasek nu au comentat informaţia.

Compania franceză are ca obiectiv reducerea datoriei nete sub 10 miliarde de euro, cel mai devreme până anul viitor, faţă de 12,4 miliarde de euro la sfârşitul lunii mai.

Lafarge vrea să-şi reducă costurile şi să-şi vândă unele active, mai ales în Europa şi America de Sud, pentru a obţine cel puţin un miliard de euro anul acesta şi pentru a compensa stagnarea înregistrată pe pieţele de construcţii, afectate de declinul economiei.

"După câţiva ani de expansiune geografică şi remodelare a afacerilor grupului, Lafarge începe o nouă eră în dezvoltarea sa, care-i va permite să beneficieze pe deplin de valoarea activelor sale, concentrându-se pe activele existente", a declarat recent directorul general al companiei, Bruno Lafont.

Lafarge se aşteaptă ca în următorii patru ani profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) să crească cu cel puţin 450 milioane de euro, datorită noului plan strategic.

Compania estimează o creştere a cererii pentru ciment, mai ales pe pieţele emergente şi, la fel ca rivalii HeidelbergCement (Germania) şi Cemex (Mexic), majorează preţurile pentru a acoperi sporirea costurilor cu energia necesare producerii cimentului.

Lafarge este lider mondial în domeniul materialelor de construcţii, cu diviziile Ciment, Agregate, Betoane şi Gips. Grupul are 68.000 de angajaţi şi este prezent în 64 de ţări. Lafarge activează în România cu toate liniile sale de producţie – ciment, agregate, betoane. Are 40 de situri industriale şi numără 1.000 de angajaţi.

Sursa: Agerpres