Având în vedere aceste prognoze economice sumbre, OCDE a cerut băncilor centrale să pregătească noi măsuri excepţionale de relaxare cantitativă în situaţia în care politicienii nu vor reuşi să pună la punct un plan de măsuri credibil de soluţionare a crizei datoriilor.

În raportul său semestrial privind ‘Perspectivele economiei mondiale’, OCDE estimează că economia mondială va înregistra în acest an o creştere de 2,9%, urmată de un avans de 3,4% în 2013. Noile estimări reprezintă o revizuire semnificativă în jos, faţă de creşterea de 3,4% preconizată pentru 2012 şi avansul de 4,2% pentru 2013 cât stima organizaţia în luna mai.

OCDE şi-a revizuit în jos estimările de creştere pentru majoritatea marilor economii mondiale, SUA, zona euro, Japonia şi Marea Britanie. În cazul economiei americane (cea mai mare economie mondială) OCDE preconizează o creştere de 2,2% în acest an (faţă de o creştere de 2,4% în luna mai) şi un avans de 2% în 2013 (în loc de 2,6% cât estima anterior).

Pentru zona euro, OCDE prognozează doi ani de contracţie economică, o recesiune de 0,4% în acest an (faţă de o contracţie de 0,1% cât estima în luna mai) şi o recesiune de 0,1% anul următor (faţă de o creştere de 0,9% cât estima anterior).

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică avertizează că SUA şi zona euro trebuie să se abţină de la orice exces de rigoare bugetară în lunile următoare, pentru a evita ca economia mondială să intre din nou în recesiune.

‘Prăpastia fiscală din SUA este o sursă importantă de îngrijorare, însă cel mai mare risc rămâne zona euro’, a declarat economistul şef al OCDE, Pier Carlo Padoan. Acesta a adăugat că în situaţia actuală ar fi prematur pentru băncile centrale să retragă măsurile monetare excepţionale. ‘Băncile centrale ar trebui să fie pregătite să adopte noi măsuri pe termen scurt dacă lucrurile se deteriorează’, a spus Padoan, referindu-se în special la Banca Centrală Europeană care are spaţiul de manevră necesar pentru a continua să reducă dobânda de referinţă în zona euro, care este deja la nivelul record de 0,75%. În plus, OCDE este de părere că măsurile de relaxare monetară adoptate de Rezerva Federală americană au fost corecte, dar a cerut Băncii centrale a SUA să adopte noi măsuri dacă situaţia economică se va înrăutăţi.
Sursa: Agerpres