Îngrijorați de problema gestionării deșeurilor din unele țări, oficialii europeni trag semnale de alarmă și propun soluții viabile, care în unele cazuri sunt ignorate. România nu stă deloc bine la acest capitol, gropile de gunoi fiind transformate în munți de deșeuri. Ce este de făcut? Răspunsul este ușor de dedus – „dezvoltarea unor proiecte în zonele-cheie din țară“ -, însă mai greu de aplicat, de cele mai multe ori proiectele fiind întârziate din cauza birocrației.
Un exemplu sugestiv este incineratorul de deșeuri construit la Craiova de S.C. Mediline Exim S.R.L. și lansat la începutul acestui an, după o investiție de aproximativ patru milioane de euro, o parte semnificativă fiind atrasă din Fondul de mediu al ministerului de resort.
„Are patru sisteme de filtrare, o cameră de combustie o a doua cameră de postcombustie unde se ard gazele la 1.200 de grade, dar și un recuperator de căldură care permite recuperarea a 80% din căldura produsă în cadrul procesului de incinerare“, face o scurtă descriere Valerie Cîrstea, directorul companiei. Potrivit acestuia, în noua unitate vor fi incinerate, în mod special, produse periculoase din spitale, deșeuri medicale, chimice, medicamente expirate, produse de risc foarte mare, inclusiv produse din zona petrolieră. Ca o paranteză, în toate țările din Uniunea Europeană deșeurile medicale se împart în reciclabile și nereciclabile, acestea din urmă fiind arse în incineratoare ecologice.
Incineratorul va deservi cinci județe
Practic, incineratorul construit la Craiova, pe o suprafață de aproximativ un hectar, va deservi cinci județe: Dolj, Gorj, Mehedinți, Vâlcea și Olt. Potrivit dezvoltatorului, era necesară o asemenea investiție în zona Olteniei, care nu a fost exploatată, până acum, din acest punct de vedere. „Totul a început în urmă cu  patru ani, după ce Administrația Fondului pentru Mediu a lansat un program în vederea construirii a șapte incineratoare de mare capacitate în șapte zone diferite din România, acele șapte euroregiuni. Noi am aplicat pentru zona Olteniei. Am câștigat proiectul în parteneriat cu Administrația Fondului de Mediu“, detaliază directorul S.C. Mediline Exim S.R.L. Admite că, deși autorizațiile de construcții, dezbaterile publice pe această temă și studiile de impact de mediu au consumat mai mult timp, totuși, acum, proiectul răspunde tuturor standardelor europene. Incineratorul are patru sisteme de protecție pentru mediu, fără a exista riscul unei poluări „care să pericliteze sănătatea populației“.
Pentru colectarea deșeurilor din regiune, au fost încheiate parteneriate cu mai multe firme care, la rândul lor, colaborează cu spitalele și cabinetele medicale particulare din regiune. „Acest incinerator va rezolva o problemă a celor care produc deșeuri sanitare și alimentare și sunt obligați prin lege să le distrugă. Noi avem o capacitate de 12.000 de tone pe an“, punctează Valerie Cîrstea. În plus, transportul deșeurilor se efectuează cu mașini speciale, autorizate sanitar.
Compartimentul destinat containerelor este separat de cabina șoferului, spațiul de încărcare fiind realizat din material ușor lavabil, rezistent la agenții chimici.
Pentru eficientizarea costurilor, dezvoltatorul proiectului s-a gândit și la construirea unor sere de flori, unde să fie direcționată căldura din incinerator, în etapa imediat următoare.
Astfel, florile vor fi produse cu niște costuri mult mai mici comparativ cu situațiile în care, pentru încălzire, se folosește orice alt fel de combustibil. Dar aici intrăm în altă poveste.

Pentru a obține autorizație de funcționare, fiecare unitate din domeniul medical trebuie să dovedească prezența unui contract cu o firmă de colectare a deșeurilor medicale periculoase.
Valerie Cîrstea, director, S.C. Mediline Exim S.R.L.