Această revizuire în creştere a economiilor necesare este rezultatul ultimei evaluări a creditorilor internaţionali reuniţi în aşa-numita Troică (Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană), precizează publicaţia.

Troica urmează să-şi reia în septembrie misiunea de monitorizare a situaţiei din Grecia. UE şi FMI au condiţionat de acest audit deblocarea următoarei tranşe de împrumut aşteptată de Atena, în valoare de 31,5 miliarde de euro.

Pentru a obţine noua tranşă, fără de care Atena riscă să ajungă în situaţia de incapacitate de plată şi să iasă din zona euro, guvernul elen încearcă să-şi respecte obligaţiunile din acord, depunând eforturi pentru a genera economii cifrate până în prezent la 11,5 miliarde de euro pentru 2013 şi 2014.

Însă, conform Der Spiegel, amânările în procesul privatizărilor deja plănuite şi încasările fiscale mai reduse decât aşteptările, diminuare cauzată de situaţia economică proastă, au condus la nevoia unor economii şi mai mari.

Troica subliniază pe de altă parte într-un raport intermediar că guvernul elen nu a putut până în prezent să indice cum va economisi 11,5 miliarde de euro.
Sursa:Agerpres