Ea a adăugat că oficialii FMI nu sunt de acord cu reducerea la 9% a TVA-lui la alimente, fiind de părere că ar fi mai bine să existe subvenţii pentru producătorii agricoli, pentru a se evita producerea unei evaziuni fiscale. ”Orice modificare cu privire la fiscalitate creează pe moment disfuncţionalităţi. Noi şi aşa avem probleme de colectare, de administrare fiscală. Se fac studii şi până la momentul lunii noiembrie, când vom avea proiectul de buget, putem să vedem ce putem face în domeniul fiscalităţii”, a spus Barna la Palatul Parlamentului după întâlnirea membrilor Comisiei de buget cu delegaţia FMI.
Despre introducerea impozitului progresiv, Barna a afirmat că reprezentanţii FMI fac calcule, pentru că impozitul pe salarii reprezintă o parte destul de importantă în cadrul impozitelor pe care le încasează statul.
”Trebuie făcută o notă de fundamentare foarte bine definită cu privire la ce înseamnă această reducere, pentru că orice procent pe care îl reduci trebuie să-l iei din altă parte”, a subliniat preşedintele Comisiei de buget-finanţe. Barna a adăugat că cei de la FMI sunt de acord, de principiu, cu plata TVA la încasarea facturii, dar consideră necesar ca acest lucru să fie făcut diferenţiat, adică doar pentru cei care sunt afectaţi foarte mult, cum ar fi IMM-urile, iar marii contribuabili să nu intre în această categorie. (Sursa: Agerpres)