China a propus sau a realizat proiecte comerciale în valoare de 101 miliarde de dolari din 2010, dintre care unele sunt în curs de negociere, iar altele au fost deja demarate.
Contractele din domeniul resurselor naturale și cel al construcțiilor au un total de 90 de miliarde de dolari, adică aproximativ 90% din întreaga activitate comercială a Chinei în Africa din 2010 până acum. Aceste cifre ar putea fi chiar și mai mari dacă socotim și colaborările nedeclerate de 7,5 miliarde din Zambia și Africa de Sud, realizate cel mai probabil în domeniul mineritului.

Din cele 3 miliarde de dolari rămase din contractele comerciale ale Chinei în Africa, 2,1 miliarde vor fi utilizate în proiecte industriale. Atunci când China a propus 750 de milioane de dolari pentru agricultură și ajutor pentru dezvoltare și 50 de milioane de dolari pentru a sprijini intreprinderile mici și mijlocii, a fost criticată pentru relațiile sale nenaturale cu unele state din Africa și pentru calitatea slabă a unora dintre lucrările de construcții.
În orice caz, dat fiind faptul că multe state africane duc lipsa unor ingineri autohtoni capabili să construiască proiectele colosale sau capitalul necesar pentru a le contracta, guvernele africane, cu resurse limitate, primesc cu brațele deschise investitorii chinezi.
Aceste investiții străine sunt de bun augur și pentru China, din moment ce China are nevoie de resursele Africii pentru a-și susține economia, iar proiectele africane constituie o bună destinație pentru forța excesivă de muncă a Chinei.