Carrefour, prezent şi pe piaţa din România, a anunţat luna trecută că îşi va vinde participaţia pe care o deţine la joint venture din Grecia către partenerul Marinopoulos din cauza provocărilor puse de mediul economic dificil din Grecia. Carrefour a adăugat că, în urma reorganizării operaţiunilor sale din Grecia, va înregistra costuri de aproximativ 220 milioane de euro.

Carrefour Marinopoulos va deveni franciza exclusivă a Carrefour în Grecia, Cipru, Bulgaria, Albania şi alte state din Balcani.

În primul trimestru din 2012 vânzările Carrefour, cel mai mare retailer din Europa, au scăzut în Grecia cu 16%. De asemenea Carrefour este prezentă şi pe pieţele din Italia şi Spania, care se confruntă cu un mediu economic dificil.

Economia Greciei s-a contractat cu 6,5% în primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care economia elenă traversează al cincilea an consecutiv de recesiune.

Directorul general al Carrefour, George Plassat, i-a informat luna trecută pe acţionari că are nevoie de trei ani pentru a restructura compania, pe fondul deteriorării climatului economic.

George Plassat a mai spus că priorităţile sale sunt reducerea datoriei, examinarea posibilităţii ieşirii de pe unele pieţe şi reducerea costurilor totale.

Cu toate acestea, analiştii atrag atenţia asupra climatului economic dificil şi a expunerii puternice a Carrefour pe Europa de Sud, factorii care vor complica sarcina lui George Plassat. În iunie, Carrefour a anunţat că are de gând să achiziţioneze supermarketuri în Argentina.

Grupul Carrefour este cel mai mare distribuitor european şi cel de-al doilea la nivel mondial. Prezent în 32 de ţări din lume cu peste 9.500 magazine, grupul Carrefour numără aproximativ 471.000 de angajaţi. În România, grupul Carrefour operează opt magazine de proximitate, 25 hipermarketuri şi 57 supermarketuri.
Un raport ING, citat de retaildetail, specula, în aprilie, că grupul francez s-ar putea retrage, în acestă vară, din nouă ţări – Argentina, Belgia, Grecia, Italia, Malaesia, Polonia, Taiwan, Turcia şi România.