Dacă ești bucureștean, este imposibil să nu fi trecut măcar o dată pe lângă acest restaurant și să te întrebi care este de fapt povestea lui. Aflat în zona verde din centrul Bucureștiului, pe bulevardul Kiseleff, Casa Doina este una dintre cele mai emblematice clădiri ale Capitalei. Este o construcție din secolul al XIX-lea care poarta semnătura lui Ion Mincu, unul dintre primii arhitecți români care și-au lăsat amprenta asupra acestui oraș și, probabil, cel mai important promotor al stilului românesc în arhitectură. Inițial, a fost proiectată pentru a servi drept pavilion la expoziția mondială de la Paris din 1890, iar doi ani mai târziu a fost construită la București, devenind „Bufetul de la șosea“ sau „Cârciuma românească“. Astăzi, se numără printre lucrările de patrimoniu care ne-au rămas de la arhitectul Mincu, alături de Casa Lahovari (parte a spitalului Cantacuzino de astăzi), Școala Centrală, Casa Vernescu sau Casa Monteoru (sediul Uniunii Scriitorilor).  A trecut printr-un amplu proces de restaurare la începutul anilor 2000 și găzuiește și în zilele noastre unul dintre restaurantele importante ale Bucureștiului.
Când îi veți călca pragul cu proxima ocazie, luați-vă câteva momente și admirați această construcție. Pentru că înainte de a fi un restaurant bun sau foarte bun (după gustul clienților săi), casa Doina este un mic palat românesc autentic. Remarcați liniile foarte energice ale clădirii și stilul inconfundabil al caselor boierești pe care le mai regăsești din loc în loc prin România, cu două volume diferite: unul proeminent, ca un foișor, cu subsol, parter și etaj, iar al doilea, mai retras, format doar din parter. În partea superioară a monumentului, veți remarca o friză ornamentală din ceramică viu colorată, în care predomină nuanțe de verde-azuriu. În acest brâu ceramic se află casete distincte în interiorul cărora stau înscrise denumiri de podgorii românești tradiționale.
Dacă vrei să impresionezi un partener de afaceri străin, alege restaurantul „Casa Doina“. Mai cu seamă în sezonul cald, pentru că restaurantul are o grădină magnifică, cu o dispunere a meselor  foarte aerisită și câteva separeuri bine-venite pentru o discuție „de business“ tihnită. Deși este situat aproape de o arteră destul de aglomerată, odată ce intri în grădina foarte generoasă a restaurantului, uiți repede de zgomotul și praful făcut de mașini și te poți delecta doar cu sunetul apei din fântâna arteziană sau cu cel al muzici live cântate în surdină.
Un alt avantaj al locului, de data aceasta pentru evenimente de tot felul, îl reprezintă diversitatea saloanelor și a spațiilor în care poți servi masa, fiecare cu stilul și cu tipicul său, decorate fie simplu, fie rustic sau opulent-elegant. Meniul este preponderent românesc la Doina, așa cum i-ar sta și bine unui astfel de loc. Au și câteva feluri de inspirație internațională, însă, după ce am gustat câteva dintre ele, cred că mai bine s-ar concentra exclusiv asupra celor românești. Prețurile sunt mari, nu merită dacă te raportezi doar la mâncare. Însă la Doina plătești și ambianța, și serviciul, care este destul de ceremonios. La intrare ești întâmpinat și condus până la masă.  Ai parte de un ospătar și de un picol care sunt prezenți mai tot timpul lângă masă și sunt destul de prompți. Periodic, ești întrebat dacă e totul în ordine și dacă mai ai nevoie de ceva.

Ce-am încercat și ne-a plăcut

La primul fel ați putea să încercați platoul destul de generos cu salată de vinete, ardei copți, zacuscă și ciuperci marinate (40 de lei), o ciorbă ardelenească de pui cu tarhon proaspăt și smântână (26 de lei) sau puteți lua în doi un platou de antreuri calde cu o pastramă de oaie absolut delicioasă, chifteluțe din carne de pui și vacă, bulete de cașcaval și mici (89 de lei). La felul doi vă recomand rața rumenită la cuptor pe varză călită (74 de lei) sau o porție de sarmale cu mămăliguță (45 de lei). Lista de deserturi este generoasă, dar eu vă recomand să încercați papanașii, care sunt foarte mari și foarte gustoși (30 de lei). În meniul de vinuri veți găsi mai toate titlurile românești bine cotate. Eu vă recomand fie un Solo Quinta de la Recaș, fie un Sauvignon blanc, ediție limitată de la Davino.

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www.theliquorstore.ro Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore

Mâncare: 3 puncte din 5
Serviciu: 4 puncte din 5
Atmosferă: 5 puncte din 5

Adresa: Bd. Kiseleff nr. 4
Tel: 021.222.67.17
www.casadoina.ro