Nefiind imune la realitățile economice, companiile românești se concentrează pe reducerea costurilor, eficiența operațională și realocarea capitalului, pentru a-și consolida competențele de bază și – dacă este cazul – a renunța la activele non-core, potrivit celei de-a doua ediții a raportului Deloitte Central Europe CFO Survey. Creșterea veniturilor obținute pe piețele existente sau piețe noi reprezintă prioritățile directorilor financiari din România (CFO) pentru anul în curs, în paralel cu reducerea costurilor directe și indirecte.

„Putem caracteriza perspectivele economice și de afaceri din România ca fiind incerte în acest moment, chiar dacă identificăm și semnale pozitive, cum ar fi un leu relativ stabil, o inflație mai mică și un nivel de consum așezat”, spune Pieter Wessel, partener în cadrul Deloitte România, care mai crede că această incertitudine și reticența față de risc indică, totuși, faptul că “puțini directori financiari sunt dispuși în acest moment să își asume riscuri noi în bilanț, fiind concentrați pe asigurarea unui flux mai solid de lichidități prin reducerea costurilor și creșterea veniturilor”.

Potrivit aceluiaşi studiu, în pofida incertitudinii financiare și economice, majoritatea directorilor financiari români mizează pe îmbunătățirea rezultatelor companiilor pe care le reprezintă.

„Înclinația spre piețele pe care companiile deja operează arată că managementul rămâne în aria sa de confort, continuând să facă ce știe mai bine și căutând în paralel să eficientizeze operațiunile și să crească productivitatea. Inovația în business ar putea face diferența, prin dezvoltarea unor servicii și produse noi și mai ieftine”, adaugă Pieter Wessel.

Participanții la studiu cred că vânzarea de acțiuni este o metodă de finanțare mai atractivă decât finanțarea bancară, costul creditării fiind estimat să crească în cursul lui 2012.

Per ansamblu, studiul realizat de Deloitte Central Europe cumulează răspunsurile a 265 de directori sau experți financiari de top din companii importante din România, Croația, Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia.