Propunere legislativă a fost adoptată în unanimitate de Senatul României, iar dacă va trece şi de Camera Deputaţilor înseamnă că agenţii rutieri nu îi vor mai sancţiona, ci doar avertiza, pe cei care săvârşesc următoarele fapte:

–    Depăşirea cu maxim 20km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv;
–    Conducerea unui autovehicul în mod nejustificat cu o viteză cu cel puţin 10km/h sub limita minimă obligatorie;
–    Nerespectarea obligaţiei de semnalizare a manevrei de schimbare a direcţiei de mers;
–    Nerespectarea obligaţiei pasagerilor aflaţi într-un autovehicul de a purta în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranţă omologate;
–    Nerespectarea obligaţiei de a aplica semnul distinctiv pe autovehicule conduse de persoane care au mai puţin de un an vechime  de la dobândirea permisului de conducere;
–    Folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii, cu execepţia celor prevăzute cu dispozitive de tip “mâini libere”;
–    Imposibilitatea înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevăzute de lege, la cererea poliţistului rutier, când participanţii la trafic nu deţin aceste documente în acel moment din motive obiective;

Potrivit legii, amenda se aplică numai după ce anterior a fost acordat un avertisment scris, iar avertismentul se anulează după şase luni, dacă şoferul nu mai comite nicio infracţiune. 

Staicu, senator PDL: Sunt sceptic că legea va trece de Camera Deputaţilor

"Propunerea legislativă este în Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, deşi ar trebui să fie în Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic", potrivit lui Dumitru Florian Staicu, senatorul PDL, iniţiatorul legii.

"Luna aceasta comisiile vor lua o decizie. Deşi ea a trecut în unanimitate de Senat, sper să mă fac înţeles şi de către colegii din Camera Deputaţilor. “Sunt sceptic că va trece de Camera Deputaţilor, deşi această lege este atât în folosul participanţilor la trafic cât şi a agenţilor rutieri", a mai spus Staicu.

Staicu consideră că în realitate avertismentul nu se aplică decât domnişoarelor şi nu este perceput ca o sancţiune, ci mai degrabă ca o modalitate prin care politiştii rutieri îşi manifestă simpatia faţă de anumite persoane, iar acest lucru nu este normal. De asemenea, acesta consideră că noul sistem de avertismente pe care acesta îl propune "nu va mai stârni sentimente de furie şi frustrare din cauza sistemului ‘injust’ care, deşi a beneficiat de numeroase investiţii, nu lasă să se vadă niciun rezultat. De exemplu, resursele financiare investite în sistemul de comunicare a informaţiilor nu îşi găsesc utilitate, în condiţiile în care şoferii care şi-au uitat documentele de identificare acasă trebuie să suporte sancţiunea amenzii", arată acesta în expunerea de motive.

 "Eu nu propun eliminarea sancţiunilor, ci doar le dau un caracter educativ. Un conducător auto care nu a fost sancţionat niciodată şi este prins vorbind la telefonul mobil va primi doar un avertisment şi nu direct amendă. Acesta va fi penalizat la următoarea abatere, aceasta este diferenţa," a declarat pentru Capital senatorul PD-L.