"Au fost reţinute 1.564 de permise de conducere şi retrase 433 de certificate de înmatriculare. Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de 10.104.274 lei iar a bunurilor confiscate – de 175.856 lei. În urma măsurilor adoptate în această perioadă de Poliţia Română nu s-au înregistrat evenimente deosebite sau cu impact în planul ordinii şi siguranţei publice, minivacanţa din acest an fiind una dintre cele mai sigure şi liniştite din ultimii ani", se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.

Oamenii legii au constatat 1.920 infracţiuni, dintre care 1.149 în flagrant şi au aplanat 1.688 de stări conflictuale, fiind surprinşi în flagrant 597 de suspecţi de infracţiuni. De asemenea, au fost depistate 71 de persoane date în urmărite generală.

"În această perioadă, poliţiştii aplicat 43.490 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 8.431 la Legea nr. 61/1991 privind ordinea şi liniştea publică, 1.156 pentru fapte de natură economico-financiară, 32.090 la OUG 195/2002 privind regimul circulaţiei rutiere (356 pentru consumul de băuturi alcoolice, 14.001 pentru depăşirea vitezei legale) şi 1.813 la alte acte normative", precizează IGPR.

Potrivit poliţiştilor, în acest an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, ca urmare a măsurilor speciale cu caracter preventiv care au fost adoptate s-a constatat o diminuare semnificativă a faptelor comise cu violenţă. Astfel, a scăzut numărul faptelor de vătămare corporală gravă cu 42,8%, al infracţiunilor de tentativă la infracţiunea de omor cu 22,2%, al violurilor cu 41,6 % şi al tâlhăriilor cu 13,2%.

"De asemenea, s-au produs cu 30,5% mai puţine accidente rutiere grave şi, cel mai important, au decedat mai puţine persoane, numărul lor fiind cu 13,8% mai mic decât în perioada similară a anului trecut. Totodată, şi numărul răniţilor grav a scăzut cu 36,8%", se subliniază în comunicat.

Poliţiştii au intervenit la 16.719 de evenimente semnalate, reprezentând 97,7% din totalul celor înregistrate la nivelul structurilor de ordine şi siguranţă publică din MAI.

"Urmare a numărului mare de cetăţeni români care şi-au petrecut sărbătorile în Bulgaria, Grecia şi Turcia, pentru o deplasare în siguranţă a acestora la întoarcerea în ţară, au fost organizate acţiuni comune, în ‘oglindă’, ale poliţiştilor români şi bulgari, în cadrul ‘Blocadei Sud’, în zona frontierei de sud. De asemenea, având în vedere deplasarea în străinătate a cetăţenilor români rezidenţi în alte state, care şi-au petrecut Sărbătorile de Paşti în ţară, acţiuni similare s-au desfăşurat şi în zona frontierei de vest, unde s-a acţionat în ‘oglindă’ cu poliţiştii maghiari, în cadrul ‘Blocadei Vest”, se arată în comunicat.

Peste 11.000 de poliţişti au acţionat zilnic pe perioada minivacanţei pentru liniştea cetăţenilor. În ultima zi a fost suplimentat numărul acestora la 11.800 prin angrenarea mai multor poliţişti de la rutieră, ordine publică şi transporturi.

Principalele activităţi desfăşurate au vizat prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, asigurarea unui climat de ordine şi linişte publică, precum şi asigurarea unui trafic rutier în condiţii de siguranţă.

"Astfel, 7.120 poliţişti de la ordine publică, 1.554 de la structurile de poliţie rutieră, dar şi 1.939 de la transporturi, arme, investigaţii criminale sau investigarea fraudelor s-au aflat în stradă. Aceştia au acţionat cu 3.668 mijloace auto. În ultima zi din minivacanţă, pentru o sărbătoare în linişte şi o întoarcere în siguranţă, a fost suplimentat numărul poliţiştilor de la rutieră, ordine publică şi transporturi", informează IGPR.

Pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice, Poliţia Română a asigurat zilnic în această perioadă 4.404 patrule de siguranţă publică, dintre care 1.296 pedestre şi 3.108 auto.