Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern postat pe siteul MT, cele 16 gări avute în vedere sunt Giurgiu Oraș, Alexandria, Slatina, Râmnicu Vâlcea, Pitești, Reșița Sud, Sfântu Gheorghe, Târgu Mureș, Zalău, Bistrița Nord, Piatra Neamț, Botoșani, Vaslui, Brăila, Călărași și Slobozia.
Stațiile de cale ferată respective ar urma să fie consolidate și termoizolate, iar finisajele interioare și exterioare să fie refăcute. Vor fi înlocuite, de asemenea, instalațiile electrice, termice, sanitare și de telecomunicații. În toalete vor fi montate obiecte sanitare anti-vandalism, prevăzute cu senzori.
Pentru confortul călătorilor, sistemului de orientare şi informare va fi îmbunătățit, vor fi montate instalaţii moderne de avizare sonoră, iar la intrările în holul public se instalează sisteme cu perdea de aer cald.
În același timp, se vor reface peroanele (care vor fi și înălțate, astfel încât accesul în tren să fie mai facil), se vor moderniza și extinde copertinele și se vor reface trecerile la nivel. De asemenea, vor fi construite sau refăcute gardurile dintre linii.
Măsurile de siguranță nu au fost nici ele uitate: stațiile noi ar urma să fie dotate cu sisteme de supraveghere video și sistem de hidranţi exteriori. Casele de bilete vor avea geamuri antiefracţie.
În zonele adiacente vor avea loc, de asemenea, modernizări: vor fi refăcute suprafețele carosabile și pietonale din apropierea gării, vor fi amenajate locuri de parcare, inclusiv pentru biciclete, şi staţii pentru mijloacele de transport urban, acolo unde este cazul, iar circulaţia rutieră şi pietonală va fi sistematizată.
 
Gările vor fi dotate și cu amenajări pentru persoanele cu dizabilităţi: două locuri de parcare, rampe de acces, ghişeu special la casa de bilete, benzi avertizoare pentru persoane cu disfuncţii de vedere şi semnale vizuale pentru persoane cu disfuncţii auditive (pictograme), grup sanitar special.