Ei au păcălit guvernul majorând cheltuielile cu personalul în luna precedentă, iunie. Aceste costuri din luna iulie sunt cu până la 70% mai mari faţă de cele cheltuite de ei în iunie, arată datele transmise EVZ de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). În medie, judeţele au cheltuit cu salariaţii sume cu o cincime mai mari.

Campioni la majorări

Judeţul Dolj se află în fruntea clasamentului autorităţilor locale care au avut cele mai mari creşteri de cheltuieli cu personalul în luna iulie comparativ cu iunie: 69,6%. Acesta este urmat de Gorj, unde salariaţii au primit venituri cu 68% mai mari, apoi de Sălaj, cu o creştere de 61,9%.

Cheltuieli de personal cu 50% mai mari în iulie comparativ cu iunie s-au înregistrat în Bacău, cu 47,5% în Ialomiţa şi cu 45,3% în Călăraşi.

În 20 de judeţe ale ţării, cheltuielile analizate au crescut cu cel puţin un sfert. În municipiul Bucureşti, angajaţii au primit în iulie venituri cu aproape 22% mai mari decât în iunie.

"Sunt manevre făcute pentru a dejuca planurile de austeritate ale guvernului. Pentru aproape orice măsuri pot fi găsite portiţe pentru a le evita consecinţele", comentează analistul economic Aurelian Dochia. Situaţia este confuză, explică el, deoarece autorităţile locale sunt autonome şi iau singure decizii.

Cine s-a grăbit să taie cheltuielile

Doar în şapte judeţe ale ţării s-au înregistrat cheltuieli mai mici cu personalul în iulie faţă de iunie. În capul listei se află judeţul Olt, cu o reducere de aproape 30%, urmat de Iaşi cu 17,1%. Cheltuielile de personal au scăzut cu aproximativ 2% în Covasna, Buzău şi Tulcea. În Satu-Mare şi Bihor s-au înregistrat reduceri nesemnificative.

Salarii mai mari şi cu 75%, în unele judeţe

Încă de la demararea discuţiilor privind o eventuală reducere a salariilor bugetarilor, şefii instituţiilor din judeţe au început să le mărească salariile subordonaţilor lor.

Potrivit informaţiilor apărute în presă, unora dintre angajaţii Primăriei Timişoara li s-au mărit salariile cu 75%. Iar unii funcţionari din Vrancea au beneficiat, în iunie, de un plus de 1.000 de lei la salariu. Totodată, angajaţii primăriilor din Baia Mare şi Bistriţa şi-au votat diverse sporuri care să le asigure salarii mărite încă din luna mai.

De altfel, unul din motivele care a atras nemulţumirea şefului statului, Traian Băsescu, faţă de fostul ministru al finanţelor Sebastian Vlădescu a fost faptul că le-a acordat angajaţilor ministerului stimulente pentru a compensa tăierea salariilor.

20 de procente
este media cu care au crescut cheltuielile de personal ale autorităţilor locale în luna iulie comparativ cu iunie.