Pana in acest moment au fost depuse 1.112 proiecte in cadrul domeniilor majore de investitie ale Programului Operational Regional, derulat de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) incepand cu iulie 2007, pentru toate cele sase axe prioritare din cadrul programului (dezvoltarea oraselor, infrastructura, mediu social, mediu de afaceri, turism si asistenta tehnica). Dintre acestea 359 de proiecte au fost respinse iar 733 de proiecte se afla in diverse faze ale procesului de evaluare, selectie si contractare.

“Pana in acest moment am lansate toate axele prioritate de dezvoltare a proiectului, in afara de axa 1. Cu toate acestea suntem in grafic, fiind a 7-a tara din 27 din carul Uniunii Europene, care a pornit POR” a declaratMinistrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely. Acesta a mai adaugat ca vizeaza semnarea a 500 de proiecte cu o valoare cuprinsa intre 800 milioane de euro si un miliard de euro.

Axa prioritara 1 presupune sprijinirea dezvoltarii durabila a oraselor. Conform ministrului Laszlo Borbely, “Axa 1 este cea mai dificila si cea mai greu de implementat. Speram sa o lansam in urmatoarele doua saptamani”.

In cadrul axei a 2-a (imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport) au intrat in procesul de evaluare 123 de proiecte in valoare totala de1,507 miliarde de euro. Axa a-3a (imbunatatirea infrastructurii sociale) cuprinde 47 de proiecte cu o valoare totala de 120,368 milioane de euro, pentru ca in axa 4 (sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local) sa existe 511 proiecte in valoare de 129,39 milioane de euro. Axele a5-a si a 6-a (dezvoltarea durabila si promovarea turismului si rspectiv asistenta tehnica) au 48 de proiecte cu o valoare de 321,646 milioane de euro si respectiv 4 proiecte cu o valoare de 3,225 milioane de euro.

Investitiile din Programul Operational Regional 2007-2013 si din programele cu finantare nationala vor fi realizate prioritar in 13 orase din tara: Arad, Baia Mare, Bacau, Braila, Galati, Deva, Oradea, Pitesti, Rm. Valcea, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Targu-Mures, desemnate poli de dezvoltare urbana.

“Avem 13 poli urbani de crestere pentru ca nu sunt regiuni monocentrice in Romania, ci policentrice. Trebuie sa dai posibilitatea acestor centre regionale sa creasca. Si atunci o parte din bani va fi data acestor 13 centre. Asta nu inseamna ca celelalte orase mai mici nu acced la bani. Toate orasele care insumeaza peste zece mii de locuitori si vin cu proiecte integrate pot sa acceada pana la 30 % din suma alocata” a mai declarat Laszo Borbely.

Programul Operational Regional 2007-2013 prevede distributia fondurilor pe axe prioritare in baza analizei portofoliului de proiecte colectate de la cele opt regiuni de dezvoltare, precum si in baza consensului cu reprezentantii regiunilor de dezvoltare.

“Ne asteapta un examen foarte dificil, si ma refer la acel examen de analiza a sistemelor de implementare. Noile regulamente impun acordarea unei garantii de incredere din partea Comisiei Europene pe sistemul de implementare a fondurilor structurale. E un regulament mult mai dur si mult mai exigent cu statele membre, mai ales pe sistemul administrativ institutional” declarat Razvan Cotovelea, Director general al Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, in ceea ce priveste implemantarea POR.

POR este finantat de catre Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si are un buget de 4,4 miliarde de euro, dintre care fondurile europene reprezinta 84% din bugetul total iar fondurile natioanle 16% (14% finantare publica si 2% finantare privata).

In 2007 Comisia Europeana a acordat o prefinantare de 74.520.435,24 euro, reprezentand 2% din contributia FEDR la POR.