În același timp, grupul farmaceutic GSK lansează o o colaborare pentru a dezvolta până la cinci vaccinuri de tip mRNA, cu tehnologia pe care o foloseşte deja CureVac pentru a găsi un vaccin împotriva noului coronavirus, transmite Reuters.

Programele de cercetare pentru vaccinurile COVID-19 mRNA şi turbare ale CureVac nu sunt incluse în tranzacţie, au anunţat cele două companii.

Etapa de testare a fost demarată

CureVac a demarat etapa de testări pe subiecţi umani a unui vaccin experimental împotriva noului coronavirus în Germania şi Belgia, având drept obiectiv declarat o potenţială aprobare a noului produs şi lansarea sa pe piaţă la jumătatea anului viitor.

Luna aceasta, CureVac a obţinut un credit de 75 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru dezvoltarea de vaccinuri şi extinderea capacităţilor de producţie.

CureVac a precizat că împrumutul oferit de BEI îi va permite să investească în tehnologia mRNA şi să urgenteze construcţia celei de a patra facilităţi de producţie amplasată în apropiere de sediul său de la Tuebingen, Germania.

Creditul este a doua injecție de noi fonduri

Creditul de 75 de milioane de euro de la BEI este a doua injecţie de noi fonduri de care beneficiază CureVac în tot atâtea luni, după ce în iunie Guvernul german a investit 300 milioane de euro în schimbul unei participaţii de 23% la CureVac.

Messenger RNA (mRNA) este o tehnologie nouă, care instruieşte celulele umane să producă proteine virale specifice, care declanşează la rândul lor o reacţie imunitară. Tehnica mRNA nu a fost deocamdată aprobată pentru niciun medicament şi, din acest motiv, susţinătorii ei, printre care se află şi compania americană de biotehnologie Moderna, se află într-un teritoriu medical rămas încă neexplorat.

Guvernul condus de Merkel a reacționat rapid

În luna martie a acestui an, Guvernul condus de Angela Merkel s-a văzut nevoit să reacţioneze rapid pentru a opri o tentativă americană de preluare a laboratorului farmaceutic CureVac, bine plasat în cursa pentru găsirea unui vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2. Potrivit informaţiilor apărute în presă, SUA ar fi oferit un miliard de dolari pentru a dobândi drepturile de exclusivitate asupra unui vaccin la care lucrează compania germană.

Ca o dovadă a sensibilităţii aspectelor ce ţin de proprietatea principalelor companii germane care dezvoltă vaccinuri, CureVac şi BioNTech, în luna mai a acestui an Berlinul şi-a conferit noi puteri pentru a bloca ofertele ostile de preluare, venite din străinătate, care vizează companiile germane din sectorul sănătăţii.