Amatorii de whisky preferă să-și bea licoarea preferată simplă. Uneori chiar și fără apă sau gheață. Fie că-i vorba despre un single malt sau despre un bourbon de calitate, ei preferă aromele neîntinate ale spiritului. Și pe bună dreptate.

Cu toate acestea, sunt momente în care ai vrea să variezi aromele sau să descoperi altele noi în băutura ta preferată. Sau ești gazda unei petreceri și vrei să pregătești niște băuturi care să fie apreciate chiar și de cei care nu consumă whisky în mod obișnuit. Whisky-ul este o băutură versatilă, care poate fi combinată ușor cu tot felul de ingrediente, în rețete de cocktailuri pe care le poți savura în orice sezon. Scotch-ul are darul de a fi mai proaspăt, cu gust mai ascuțit și, de multe ori, afumat. Prin urmare va fi ușor de alăturat unor băuturi mai aromate și pe alocuri mai dulcegi. Bourbonul are îndeobște un buchet mai plin, cu note ceva mai colorate, în care distingi adesea vanilie și miere și astfel poate fi mai lesne combinat cu ingrediente ceva mai amărui. Ambele au servit drept inspirație unor cocktailuri devenite celebre între timp. Cu nume sonore pe care le auzi deseori menționate în filme sau în cărți

Old Fashioned. A fost pomenit pentru prima dată într-un document pe la 1800. De atunci a cunoscut câteva transformări și variațiuni. Cea mai cunoscută rețetă este aceasta: Puneți un cub de zahăr într-un pahar mic de bar și stropiți-l cu 3-4 picături de bitter, adăugați două-trei lingurițe de apă și o bucată de coajă de portocală. Amestecați și zdrobiți totul bine cu un muddler, apoi adăugați o măsură de whiskey și două-trei cuburi de gheață. Apoi amestecați și decorați cu coajă de portocală.

Rob Roy. A fost făcut pentru prima dată în 1894 la Waldorf Astoria în New York pentru a celebra premiera operetei cu același nume. Iată rețeta: Într-un shaker cu gheață, amestecați o măsură de whisky, o măsură de vermut și câțiva stropi de bitter. Strecurați într-un pahar de cocktail și decorați cu coajă de lămâie sau cu o cireașă maraschino

Mint Julep. Este cocktailul preferat al statului Kentucky și cea mai populară întrebuințare a bourbonului în barurile din regiune. Amestecați patru-cinci frunze de mentă cu două-trei cuburi de zahăr sau jumătate de măsură de sirop de zahăr pe fundul unui pahar mic de bar. Adăugați apoi o măsură și jumătate de bourbon și gheață pisată până sus. Amestecați apoi bine și decorați cu o frunză de mentă.

Sazerac. A fost creat în New Orleans la 1850 și este deseori făcut și cu coniac. Rețeta originală sună cam așa: Puneți la răcit un pahar mic cu gheață. Într-un al doilea pahar amestecați un cub de zahăr cu două-trei stropi de bitter și cu o măsură de whisky. Aruncați gheața din primul pahar și turnați în el un pic de absint. Udați tot interiorul paharului cu absint și apoi scurgeți-l. Adăugați apoi amestecul din al doilea pahar si două-trei cuburi de gheață. Amestecați și decorați cu coajă de lămâie

Irish Coffee. Este o invenție de dată recentă și își are originea tot în Statele Unite, în ciuda legendelor care circulă pe seama irlandezilor care ar bea whiskey și în cafea. Într-un pahar mediu, amestecați o măsură de Irish whiskey, un cub de zahăr brun și 3 măsuri de cafea fierbinte neagră. Apoi adăugați o linguriță sau două de frișcă rece deasupra și lăsați-o să se dizolve încet, fără să amestecați.

Manhattan. A apărut în secolul al 19-lea în celebrul cartier din New York și de atunci renumele său este indisolubil legat de barurile din Manhattan și de oamenii celebri care le-au frecventat în ultimele două secole. Rețeta clasică, consemnată de International Bartenders Association este: două măsuri de whiskey, o măsură de vermut roșu dulce și câțiva stropi de bitter. Toate amestecate într-un pahar mediu de bar plin cu gheață.

Whiskey Sour. Un amestec foarte simplu de suc de lămăie, sirop și whisky. Ideal pentru serile mai călduroase. Într-un pahar înalt plin cu gheață nu trebuie decât să amestecați o măsură de bourbon, o jumătate de măsură de suc de lămâie și două lingurițe de sirop de zahăr sau miere. Apoi să decorați cu o cireașă maraschino.

Rusty Nail. Legenda spune că rețeta a apărut la New York, în timpul Prohibiției, însă prima atestare oficială este consemnată în 1967. Anii ’60 au fost cu certitudine momentul său de glorie, iar celebrul club “21” din Manhattan pare să-i datoreze popularitatea din acea perioadă. Membrii trupei Rat Pack (Sinatra, Martin & co) erau foarte atașați de el și l-au menționat în câteva dintre cântecele lor. Asemeni multor cocktailuri clasice are o mulțime de rețete cunoscute în care cele două ingrediente, whisky și Drambuie, variază în cantitate. Eu vă recomand să mergeți pe cea mai simplă dintre ele: la două părți de scotch, o parte de Drambuie. Dacă vi-l doriți mai dulceag și aromat, înlocuiți scotch-ul cu bourbon.

The Revolver. Numele său sună destul de periculos, însă în realitate e o băutură învigorantă și foarte gustoasă. Iată de ce: puneți într-un pahar mic de bar plin cu gheață o măsură de bourbon cu multă secară (Bulleit sau Buffalo Trace), o jumătate de măsură de lichior de cafea (Kahlua) și câteva picături de orange bitter. Amestecați bine și décorați cu coajă de portocală.

Godfather. Dacă te gândești la ingrediente, numele i se potrivește de minune, pentru că este făcut cu whisky și cu amaretto în părți egale, adică ceva tare și ceva italienesc. Unii obișnuiesc să pună două părți de whisky la o parte de amaretto, alții câte două din fiecare. Poți să pui și două picături de bitter în pahar, însă obligatoriu ar fi, după părerea mea, să folosești gheață mărunțită și un sfert de lime stors în pahar și folosit apoi ca décor

 

 

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.