CITEŞTE ŞI

Banci

Companiile în insolvență amenință stabilitatea sistemului bancar

Autor: |

Numărul firmelor care au intrat în administrare specială anul acesta a scăzut la jumătate faţă de anul trecut, dar valoarea companiilor a rămas la fel de mare, cu efecte directe asupra economiei, în general, şi asupra băncilor comerciale, în special.

Evoluţia insolvenţelor este un indicator al evoluţiei economiei în general, dar şi al restanţelor bancare, mai ales atunci când companiile care intră sub administrare specială sunt mari, cu cifre de afaceri de peste un milion de euro. De regulă, aceste companii au împrumuturi bancare contractate, iar intrarea în faliment, aşa cum se întâmplă cu mai mult de 90% dintre companiile în insolvenţă, înseamnă pierderi pentru banca creditoare.

În septembrie au intrat în insolvenţă 650 de firme cu credite la bănci, ultimele date disponibile de la Centrala Riscului de Credit a Băncii Naţionale (BNR). Numărul total al companiilor aflate în insolvenţă şi cu credite la bănci  a ajuns astfel la 3.621, în urcare de la 3.502 firme în septembrie anul trecut şi de la 2.878 companii în aceeaşi lună din 2013. Valoarea totală a datoriilor pe care companiile aflate în administrare specială o au la băncile comerciale se ridică la 8,3 miliarde lei, în scădere de la 9,2 miliarde lei cu un an înainte, dar mai mari decât în septembrie 2013, când se situau la 7,7 miliarde lei. Datele CRC mai arată că trei sferturi dintre firmele aflate în insolvenţă au întârzieri la plata ratelor.

Numărul companiilor aflate în faliment, următorul pas pentru o companie aflată în insolvenţă, dar care nu reuşeşte să găsească un plan de echilibrare a situaţiei financiare, era, în septembrie, de 6.084, mult mai multe decât numărul din septembrie 2014, de 4.846. Datoriile firmelor falimentare se ridică la 6,8 miliarde lei, în scădere de la 7,5 miliarde lei, semn că o bună parte a datoriilor au fost recuperate. Aproape toate companiile în această situaţie au întârzieri la plată, lucru normal pentru starea în care se află.

Creditare restrânsă

Dacă ne raportăm la soldul total al creditelor bancare, datoriile companiilor sunt relativ mici. Valoarea acestora, de circa 15 miliarde lei, adică circa jumătate din creditele neperformante la nivel de sistem, este relativ redusă, în sensul că se înscrie în limitele statelor europene. Dar creditarea bancară de la enităţi autohtone nu ajunge decât la un număr redus de companii, cu o pondere de doar 16,1% din totalul companiilor active, conform datelor BNR. Companiile active sunt cele care au o cifră de afaceri pozitivă în 2014, respectiv 442.000 din totalul de peste 600.000 de firme înregistrate în România.

Mai mult, creditarea este con­centrată pe doar 10% dintre IMM-uri, acestea deţinând aproape 80% din valoarea totală a finanţărilor acordate de bănci. Aceste cifre explică de ce băncile sunt atât de reticente în prezent în a credita persoanele juridice, riscurile asociate fiind foarte mari din cauza concentrării pe un număr redus de companii.
Din păcate, cifrele aferente sectorului privat nu sunt de natură să indice o îmbunătăţire a situaţiei generale în perioada următoare. La nivelul anului trecut, numărul companiilor închise (prin suspendare, dizolvare, radiere sau insolvenţă) s-a ridicat la aproape 131.000, în timp ce noile companii înfiinţate au numărat doar 101.600 companii. Soldul închideri/deschideri a fost negativ în ultimii trei ani şi se pare că şi anul acesta va fi la fel. Numărul insolvenţelor este mai mic, dar numărul total al companiilor închise în primele opt luni ale anului s-a ridicat la peste 90.000, cifră similară cu cea de anul trecut.

În primele nouă luni ale anului au fost deschise 7.389 de insolvenţe, conform raportului Coface, în scădere cu 53% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat 15.670 de insolvenţe. Reducerea numărului de insolvenţe vine din zona companiilor cu cifra de afaceri mai mică de 100.000 de euro, dar chiar şi aşa România rămâne campioană în Europa la incidenţa insolvenţelor raportată la numărul de companii active. Cu administrare specială pentru 45 de firme din 1.000, ţara noastră are o incidenţă de patru ori mai mare decât media înregistrată la nivel regional.

De asemenea, este important faptul că numărul companiilor cu cifra de afaceri de peste un milion de euro s-a ridicat la 451, nivel mai mare decât cel de anul trecut, de 437. Acest fapt este semnificativ din punctul de vedere al datoriilor pe care le are o companie mare faţă de una mică, ceea ce face ca reducerea în volum a insolvenţei să fie relevantă doar statistic, în timp ce impactul financiar şi cel asupra locurilor de muncă pierdute să fie la fel ca anul trecut.

Creditul furnizor creşte

Problemele financiare se pot observa şi din datele Centralei Incidenţelor de Plăţi a BNR, care arată că valoarea totală a instrumentelor de debit refuzate la plată s-a ridicat, în primele nouă luni, la 7,3 miliarde lei, cu 27% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. „Această dinamică a fost puternic influenţată de evoluţia instrumentelor de plată din luna mai, când valoarea refuzurilor la plată practic a explodat, cumulând 2,5 miliarde lei, de cinci ori mai mare decât în mai 2014“, se arată în raportul Coface. Și valoarea medie a incidenţelor de plată a ajuns la un nou maxim istoric, de 113.000 lei.

Cele  mai multe insolvenţe au venit şi anul acesta tot din sectorul de comerţ, atât cel cu amănuntul, cât şi cel cu ridicata şi distribuţie, cu o pondere de 35% în totalul insolvenţelor, urmat de construcţii, cu 16%. Nivelul mediu al cifrei de afaceri al firmelor intrate în insolvenţă anul acesta s-a ridicat la 2,73 milioane lei, mult peste media de 1,85 milioane lei de anul trecut. Partea bună este că pierderile înregistrate au fost de doar 7%, la jumătate faţă de 15% cât era anul trecut, însă a crescut destul de mult gradul de îndatorare, de la 105% anul trecut, până la 127% anul acesta.

Raportul Coface remarcă şi modificarea semnificativă a comportamentului de plată al companiilor. „Pe fondul restricţiilor de finanţare care au persistat în perioada 2009-2012 şi care au avut un caracter mai pronunţat pentru IMM, companiile mari şi foarte mari au jucat un rol din ce în ce mai puternic de „bănci comerciale“ pentru clienţii acestora, preferând să accepte termene de încasare extinse.“ Practic, IMM-urile au transferat o parte importantă a creditului bancar către creditul furnizor, iar aceste modificări pot avea un efect de contagiune a unor şocuri negative foarte mare în prezent.

Dar nici băncile nu scapă fără a fi lovite de problemele financiare ale companiilor. Bilanţurile au fost curăţate de o parte a creditelor neperformante în urma „recomandărilor“ BNR, dar nici ce a rămas nu sunt împrumuturi recuperabile. „Mai este spaţiu semnificativ de curăţare a bilanţurilor bancare, având în vedere că aproximativ 80% din creditele neperformante înregistrează întârzieri la plată mai mari de un an, iar rata de revenire a creditelor neperformante în clase de risc mai bune este foarte scăzută“, se arată într-un raport al BNR, care face referire directă la NPL-urile companiilor, care au o pondere de 5,7% din total credite.

Banca Naţională mai arată şi că arieratele companiilor către partenerii comerciali, inclusiv stat şi bănci, s-a redus anul trecut până la 61,9 miliarde lei de la 92,5 miliarde lei cu un an înainte, însă nivelul este în continuare ridicat. Din totalul datoriilor, 33,6 miliarde lei, erau restanţe către furnizori, 14,3 miliarde lei erau restanţe către bugetul de stat, iar 14,2 miliarde lei erau sume restante către alţi creditori, inclusiv bănci. Se poate observa că pericolul unor insolvenţe şi falimente în lanţ (o companie falimentară poate trage după ea şi alte firme) rămâne la fel de mare ca în anii trecuţi, iar o ameliorare nu va fi posibilă decât în momentul în care se va reduce şi valoarea companiilor intrare în insolvenţă, nu doar numărul acestora.

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

Stirile Kanal D

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.