Aceasta este ultima tentativă a băncii de a obţine fonduri din partea investitorilor privaţi. Un eventual eşec al acestei recapitalizări ar putea deschide calea pentru intervenţia Guvernului. 

Acţiunile BMPS, cea mai veche bancă din lume, au scăzut cu 80% de la începutul lui 2016 şi de asemenea a înregistrat cele mai slabe rezultate în testele de stres derulate în luna iulie de Autoritatea Bancară Europeană. 

Pentru redresarea situaţiei, BMPS a lansat luna trecută un vast plan care prevede vânzarea unor credite neperformante în valoare de 27,6 miliarde de euro şi o recapitalizare cu cinci miliarde de euro. O primă etapă a acestui plan, respectiv o operaţiune de conversie voluntară a obligaţiunilor în acţiuni, a permis deja strângerea a peste un miliard de euro. Banca italiană aşteaptă joi un răspuns de la Consob, Autoritatea de reglementare a pieţei bursiere italiene, cu privire la un proiect de redeschidere a acestei oferte pentru persoanele particulare care au fost excluşi până acum respectiv 40.000 de mici deponenţi, care ar permite băncii să strângă între 1 şi 2 miliarde de euro. 

Problema este că Monte dei Paschi di Siena trebuie să încheie această recapitalizare cu cinci miliarde de euro până la data de 31 decembrie 2016, în condiţiile în care Banca Centrală Europeană a refuzat să acorde băncii italiene o prelungire a termenului limită până la mijlocul lunii ianuarie. În schimb, investitorii privaţi nu par să se grăbească să participe la recapitalizarea BMPS, având în vedere atât problemele băncii cât şi instabilitatea politică creată de respingerea referendumului constituţional din 4 decembrie din Italia. 

Noul premier italian, Paolo Gentiloni, a declarat marţi, în discursul său inaugural în Parlament, că este gata să vină în sprijinul sectorului bancar. Un eventual colaps al Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche bancă din lume, ar pune în pericol economiile a zeci de mii de italieni şi de asemenea ar avea repercusiuni asupra întregului sector bancar italian, care are credite neperformante de 360 de miliarde de euro, aproape o treime din totalul întregii zone euro.

SURSA: Agerpres