Cu o dezvoltare fulminantă în Europa Occidentală, turismul medical s-a diversificat foarte mult și în România, în ultimii ani. Această piață este condusă de factori precum îmbătrânirea populației, prețul ridicat al tratamentului în unele țări dezvoltate, indisponibilitatea unor tratamente eficiente în țările în curs de dezvoltare, asistența departamentelor turistice și a administrațiilor locale din acest punct de vedere. Și lista poate continua.

Practic, turismul medical poate fi privit din două unghiuri. Pe de o parte, mâna de lucru ieftină şi calitatea actului medical din clinicile private din România determină anual zeci de mii de străini să vină aici pentru a se trata. Iar pe de alta, românii cu venituri peste medie aleg să meargă la o clinică privată din străinătate. 

Așadar, dacă în urmă cu câțiva ani, străinii veneau la noi în țară doar pentru tratamente stomatologice sau estetice (care au rămas în continuare cele mai accesate) , acum serviciile medicale sunt căutate și pentru intervenții oftalmologice dificile, operații pentru obezitate sau chiar pentru extirparea unor tumori. Inclusiv românii care locuiesc în afara țării își alocă un timp special și, mai ales în perioada verii și iarna, aleg să-și rezolve problemele medicale în clinicile de la noi. „Prețurile sunt imbatabile“, spun ei. Spre exemplu, tariful pentru un implant dentar în Marea Britanie începe de la aproximativ 1.100 de euro, în vreme ce în România preţul este de trei ori mai mic.
 
Fără liste de așteptare
 
Și mai avem un atuu: străiniilor nu le plac listele de așteptare și, prin comparație cu alte țări, România chiar este o oportunitate. Una peste alta, țara noastră are un potenţial turistic ridicat, medici foarte buni, tehnologii de ultimă oră, precum şi suficiente servicii în care excelează. Din păcate, toate acestea nu sunt promovate la un nivel satisfăcător. Potenţialul este, însă, foarte mare.
 

Pentru serviciile de sănătate de vârf, cum ar fi tratamentele stomatologice, chirurgia estetică, a obezităţii, fertilizarea în vitro, ortopedia şi oftalmologia, mai multe orașe mari din România au o pondere echitabilă de specialiști calificați, însă Bucureștiul este de departe cea mai bună opțiune, deoarece poate fi ușor accesat cu avionul de oriunde din lume. Alte orașe mari care oferă servicii similare sunt Cluj, Brașov sau Timișoara, unde serviciile medicale pot fi chiar mai ieftine decât în București. 

Deși majoritatea străinilor care vin să beneficieze de ofertele de la noi din țară provin din Germania, Marea Britanie sau alte țări din Europa de Vest, serviciile medicale sunt căutate și de turiștii de pe alte continente, în special din Statele Unite.

Oricum ar fi, România trebuie să se alinieze unor țări precum Austria, Turcia, Germania sau Grecia, unde, anual, merg sute de mii de străini, inclusiv români, să se trateze. 

 

Viena, capitala medicală a Europei

 

Mulți turiști aleg Austria, și Viena în mod special, pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate, optând pentru spitalele locale, de stat sau private, ca o soluție la problemele lor oncologice sau de fertilitate, pentru intervenții chirurgicale, precum și din alte arii terapeutice.

Astăzi, Austria are al doilea cel mai mare număr de doctori la 100.000 de locuitori din Uniunea Europeană și unul dintre cele mai puternice sisteme medicale de pe continent. Calitatea serviciilor medicale se observă cu precădere în Viena, unde aproximativ 300 de clinici și spitale private, dotate cu tehnologie medicală modernă, echipamente de ultimă generație și specialiști bine pregătiți, oferă servicii pe piața turismului de sănătate. Cum sunt prețurile? De exemplu, la spitalul Universitar din Viena, pe care românii l-au numit „Unitatea medicală a vedetelor“, înlocuirea unei valve costă între 14.000 și 16.000 de euro, iar un tratament de radioterapie complet costă între 5.000 și 17.000 de euro. De asemenea, o examinare pentru un pachet complet de analize se apropie de 1.000 de euro.

 

De-a lungul anilor, în Austria, cererea pentru servicii medicale din partea românilor a crescut, iar spitalele private de aici își adaptează oferta pentru a include vorbitori de limba română și engleză, cu pregătire medicală. În acest context, numărul pacienților români în spitalele și clinicile din Austria s-a dublat între 2016 și 2017. Așadar, anul trecut, peste 4.000 de pacienți români s-au internat în sistemul de sănătate privat din Austria, iar alți 12.000 de pacienți români au accesat sistemul public.

 

Turcia, recunoscută pentru tratamentele oncologice

Turcia atrage anual peste 200.000 de turişti medicali din Europa, Statele Unite, Asia şi peste 34 de spitale şi instituţii medicale şi-au obţinut acreditarea de către Joint Commission International. Pacienţii veniţi din Europa sau Statele Unite pot face economii de până la 90%, deoarece costurile tratamentelor sunt mult mai ieftine. De pildă, Anadolu Medical Center din Istanbul, este singurul spital din Europa afiliat Johns Hopkins Medicine și considerat unul dintre cele mai bune spitale din SUA. Acesta funcționează conform standardelor Johns Hopkins Medicine, parteneriatul strategic presupunând colaborarea în programe clinice și operaționale, în alegerea echipamentelor medicale și a tehnologiei, în resurse umane și managementul performanței sau în managementul calității clinice.

Departamentul de oncologie atrage din ce în ce mai mulți turiști străini, oferind servicii de diagnoză și tratament pentru toate tipurile de cancer, precum și medicină preventivă, cu ajutorul unor tehnologii de standard mondial în tratarea cancerului. De asemenea, oferă și un program complet de screening dezvoltat să identifice persoanele sănătoase și să informeze publicul cu privire la prevenirea acestei boli.

 
Majoritatea pacienților români care au apelat la această clinică s-au tratat în cadrul Institutului Oncologic, un tratament de chimioterapie fiind între 1.000 și 2.700 de euro. De asemenea, 30 de ședințe de radioterapie costă 11.000 de euro. Alte servicii pe care le aleg românii sunt pentru chirurgie generală, ginecologie, urologie sau hematologie.

Așadar, turismul medical, practică întâlnită des la nivel mondial, este în continuă expansiune. Tot mai multe persoane aleg să călătorească pentru a găsi soluția optimă în rezolvarea problemelor lor medicale. Iar activitățile nu se limitează doar la intervențiile chirurgicale, ci pot implica diverse verificări și alte practici care necesită intervenții calificate. Cu numai câțiva ani în urmă, această nișă reprezenta doar o sumă totală de cheltuieli pentru turismul global. Astăzi însă, putem vorbi de o industrie de milioane de dolari, întrucât se preconizează că piața globală a turismului medical se așteaptă să crească și să ajungă la o valoarea de 226,76 miliarde dolari până în 2023. Mai mult, dacă ar fi să luăm în calcul următorii zece ani, sunt așteptate creșteri de 25% pe an pentru turismul medical.