“Tehnologia evoluează foarte rapid, dar nu şi rata de adopţie. Trebuie să convingem clienţii, atât persoane fizice, cât şi companii să folosească tehnologia. Piaţa de IT&C creşte cu 6% în fiecare an, dar cea telecom stagnează sau scade”, spune Ghiman.

Potrivit acestuia, digitalizarea societăţii româneşti este un proces critic, central. “Ne imaginăm trei paşi în acest proces de digitalizare. Primul pas este unul în care statul român rezolvă problemele de bază ale economiei, cum ar fi accesul mai facil al cetăţenilor la anumite servicii de interes public însă şi accesul mai rapid al populaţiei din zone mai defavorizate către conectivitate sau către servicii de bază cum ar fi educaţie servicii medicale, servicii financiare. Al doilea pas este unul în care trebuie să creeze un ecosistem astfel încât economia României să poată să fie competitivă în contextul economiei digitale şi să fie competitivă pe termen mediu şi lung şi mă gândesc aici la educaţia potrivită pentru noile meserii care apar însă şi la susţinerea unor iniţiative de tipul clustere IT care să suţină inovaţia. Al treilea pas. România trebuie să aibă curajul să îşi asume rolul de lider regional pentru una sau mai multe tehnologii deoarece avem acces la un capital uman extraodinar, iar acesta este un element extrem de important”, explică Ghiman. 

Impactul tehnologiei 5G

“Tehnologia 5G va influenţa radical foarte multe industrii. Servicii medicale şi soluţii de siguranţă publică. Există o tendinţă din ce în ce mai mare de a muta monitorizarea şi diagnoza în afara spitalului şi automat şi tratamentul pacienţilor şi în acest context este nevoie ca clienţii să poate să aibă acces la tehnologie care să servească fix aceste nevoi de bază.  Se vorbeşte şi de medicină biolectronică unde se pune problema rezolvării unor boli cronice cu ajutorul unor dispozitive miniaturizate, implantate în corpul uman care vor colecta date continuu, iar pe baza acestor date tratamentul fiind adaptat. Pentru a colecta aceste date în timp real este nevoie de o reţea stabilă, sigură”, mai spune oficialul Telekom.  

“La sectorul siguranţei publice, piaţa soluţiilor se siguranţă publică are o valoare de 30 mld. dolari. Până în 2020 această piaţă va creşte la peste 42 mld. dolari din două surse, pe deoparte bugete mai mari alocate de Guverne pentru a face faţă ameninţărilor cu care ne confruntăm pe de altă parte bugete alocate de companiile private pentru a monitoriza infrastructuri critice. Câteva aplicaţii la care ne putem aştepta, un număr din ce în ce mai mare de sistem CCTV care colectează streamuri video şi le transmit simultan către centre de monitorizare şi comandă. Sisteme automate de detecţie a pericolelor pe baza unei analize complexe a datelor conectate de la mai mulţi senzori, însă şi sisteme de detecţie a persoanelor în timp real pe bază de iris, amprentă sau fotografie. Toate aceste oportunităţi vor ridica şi câteva provocări tehnologice pe care tehnologia 5G le poate rezolva cum ar fi un număr din ce în ce mai mare de senzori conectaţi la reţea, lăţimile de bandă necesare pentru transmiterea tuturor acestor streamuri video simultane, însă şi o nevoie absolut reală de securitate crescută a datelor. Ce mi se pare extrem de important este ca autorităţile să conlucreze cu operatorii cu capabilităţi de integrare de sistem astfel încât această digitalizare să fie stimulată de sus în jos în beneficiul societăţii româneşti”, afirmă Ghiman.  

Telekom Romania și Ericsson au organizat luni, 12 iunie, la București, prima demonstrație a capabilităţilor tehnologiei 5G din Europa de Sud-Est. Demonstraţia live din cadrul evenimentului a evidențiat capabilităţile tehnologiei 5G prin intermediul unei platforme de testare prototip, inclusiv testarea vitezei, latența și directivitatea de radiaţie controlată (beam forming), atingând viteze agregate de până la 24 Gbps, adică de peste 60 de ori mai mari decât cea mai mare viteză comercială locală 4G din prezent, cu o latență orientativă de cel puțin jumătate din ceea ce se înregistrează, în prezent, la rețelele mobile actuale.