Un articol recent publicat de capital.ro relevă că noul Cod fiscal oferă posibilitatea primăriilor să impună, din 2016, impozite duble pentru locuinţe. Cele mai afectate vor fi persoanele fizice care deţin clădiri nerezidenţiale, folosite în scop economic, adică spaţii comerciale sau de birouri. Sigur că această informație nu-i chiar nouă, dar e important să fie readusă în atenție deoarece inițiativa de a suprataxa proprietatea se bate cap în cap cu intenția recentă declarată de oficiali ca România să pregătească terenul pentru posibilii investitori ce vor să-și mute afacerile aici. Iar pentru ca discuția să capete profunzime poate că e bine să mai explicăm o dată ce înseamnă reforma structurală și ce legătură are asta cu investițiile străinilor.

După cum se știe, exporturile României au o valoare adăugată redusă, iar importurile – una mare. Având în vedere această situație structural precară, e necesar să ajungem să producem niște mărfuri măcar cu o valoare adăugată medie, și pentru asta e nevoie să atragem muncitori străini care să ne învețe să le fabricăm. După care, peste 5 ani, când românii se vor pricepe să facă ceea ce iau acum din import, străinii pot să se întoarcă la ei în țară dacă doresc. E adevărat că, în prezent, sunt mulți români care lucrează în afară și unul dintre negociatorii FMI ne sfătuia să-i aducem înapoi. Totuși ei muncesc în agricultură și generează o valoare adăugată scăzută. Noi am avea nevoie – în schimbul țăranilor români – de niște muncitori spanioli care să lucreze în domeniile deficitare. Pe optica asta au mers polonezii, ai căror politicieni au avut și alte preocupări decât câștigarea alegerilor, și acum pot produce bunurile pe care le cumpărau înainte din afară. Și, paradoxal, cu import de forță de muncă, șomajul scade, iar bugetul și sistemul de pensii câștigă, deoarece România e subcapacitată.

Dar pentru ca cele spuse să fie puse și în practică trebuie să se renunțe la secvența cu tăiatul costurilor în care s-au specializat atât de bine Finanțele. Pentru asta-i necesar ca proprietatea să nu mai fie aproape deloc taxată. Fiindcă în felul acesta îi încurajezi pe străini să vină aici – atât pe investitori, cât și pe lucrători – și să achiționeze inclusiv active imobiliare. Iar un mediu stimulativ, generează „trafic“. Locul străinilor care se plictisesc și pleacă e luat imediat de alții. Din păcate, politicienii de la noi privesc spre Europa și dacă ea este protecționistă se gândesc că acesta e modelul bun și pentru România. Chiar dacă, în SUA – spre care se uită cu jind UE – echilibrul structural s-a atins cu import de populație calificată, ceea ce a îmbunătațit inclusiv structura pe grupe de vârste. O forță de muncă ce nu ezită să migreze când există facilități.