'Programul european Leader nu are fonduri foarte mari, iar localităţii noastre i-au fost suficiente doar 10.000 de euro pentru a însufleţi această clădire lăsată în paragină până în anul 2006. Aici, în centrul multifuncţional oamenii au învăţat să colaboreze, să creeze şi să trăiască, poate, într-un stil diferit modelului apusean. Nu ştiu cum este în România, dar la noi, în provincie, oamenii sunt tot mai dezinteresaţi de activităţile comunităţilor dar şi în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor locale', declarat Andrea Hradiska, iniţiatorul acestui proiect şi reprezentantul localităţii Nemesany în cadrul Grupului de Acţiune Locală 'Leul'.

Scopul proiectului a fost de a oferi localnicilor posibilitatea diversificării activităţii desfăşurate în acel centru, dar şi promovarea turismului local.

'Ne-am dorit o creştere a calităţii serviciilor oferite cetăţenilor noştri şi diversificarea activităţii desfăşurate acolo, inclusiv promovarea turismului local. Grupurile ţintă au fost toate categoriile de vizitatori şi de turişti. Totodată, am vrut să reducem diferenţa şi eventualele conflicte dintre generaţii. Este un loc unde oamenii pot lucra împreună. Avem camere pentru meşteşuguri, o sală de sport şi echipamente pentru fitness, sală de lectură şi o sală calculatoare', a explicat Andrea Hradiska.

Localnicii au realizat şi o încăpere-muzeu unde pot fi regăsite obiecte vechi care le-au aparţinut părinţilor şi bunicilor şi care reamintesc de modul de viaţă din aceste zone. În mini-muzeul local pot fi admirate vechi costume populare, ţesături, obiecte de mobilier, vase, dar şi cărţi, fotografii îngălbenite de vreme, acte de stare civilă şi cărţi religioase de la final de secolul XIX.

'Localnicii au început să participe mult mai activ la proiectul nostru şi au început să caute la rude şi la bunici diverse obiecte vechi care să constituie un trecut comun al lor, care să-i reprezinte pe ei şi pe părinţi în această colecţie. De asemenea, în activităţile desfăşurate cei mai tineri îi învaţă pe cei bătrâni să utilizeze calculatorul, se fac cursuri de limbă engleză, se întâlnesc la acţiuni sportive, iar în timpul vacanţei o mare parte din spaţiu este destinat copiilor, care învaţă meşteşugurile localităţii. Am reuşit să organizăm o dată pe an un bal al costumelor populare astfel încât copiii să nu se mai ruşineze că nu sunt îmbrăcaţi cu ceva modern ci dimpotrivă să fie mândri de apartenenţa la acest popor. Aici, oamenii au învăţat că nu totul trebuie să vină de la centru, dar şi faptul că şi ei trebuie să realizeze ceva local', a menţionat reprezentanta localităţii.

De asemenea, meşteşugarii locali sunt implicaţi în proiecte internaţionale, obiectele realizate fiind promovate la târguri din diferite ţări, iar ei sunt învăţaţi să inoveze. Deşi aceste proiecte se desfăşoară mai mult în Cehia, Polonia, Spania, Austria sau Bulgaria, Andrea Hradiska nu exclude România ca viitoare destinaţie pentru meşteşugarii slovaci.

Comuna Nemesany este parte a Grupului de Acţiune Locală (GAL) 'Leul' şi cu toate că nu are nici 400 de locuitori deţine peste 400 de hectare.

Grupul 'Leul' este format din 31 de localităţi, care se întind pe 397 km pătraţi şi în care trăiesc peste 31.000 de locuitori, scopul GAL-ului fiind utilizarea la maxim a resurselor locale şi naturale şi utilizarea potenţialului turistic. Majoritatea localităţilor din GAL sunt mici, cu circa 100 de locuitori, cea mai mică având doar 60 de locuitori.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), fostă APDRP, a organizat o vizită în Slovacia, în perioada 17-22 august, la câteva proiecte de succes realizate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

AGERPRES