Guvernul de la Belgrad a cerut Franței și Austriei ajutor pentru controlul frontierei de sud și de est a Serbiei, în contextul temerilor că apropierea iernii va conduce la intensificarea afluxului de migranți, a declarat joi ministrul sârb de interne, Nebojsa Stefanovic, citat de Reuters, informează Agerpres.

Serbia a adresat anterior și Ungariei o cerere de asistență tehnică pentru supravegherea frontierelor, iar guvernul de la Budapesta a acceptat să trimită la granița Serbiei cu Bulgaria și Macedonia ofițeri de poliție și echipamente de termoviziune pentru a ajuta astfel patrulele sârbe. 

Guvernul de la Belgrad a constituit în luna iulie o task force formată din armată și poliție pentru a spori controlul la frontierele din sud și est. 

'Trebuie să prevenim trecerile ilegale peste graniță (…) Pentru a controla frontierele avem nevoie de mai multe echipamente', a precizat ministrul sârb de interne. 

În ultimele șase săptămâni peste 5.600 de migranți au încercat să pătrundă ilegal în Serbia. Și Croația a constatat în ultimele două luni o creștere a numărului migranților care încearcă să-i treacă granița în mod clandestin pentru a ajunge în vestul Europei. 

În urma închiderii rutei balcanice, în Serbia au rămas blocați circa 5.000 de migranți, care insistă în continuare să treacă granița în Ungaria pentru a ajunge astfel în spațiul Schengen și să poată călători mai departe către Germania sau Suedia, destinațiile preferate de majoritatea refugiaților veniți din Orientul Mijlociu, Africa și Asia. 

Însă autoritățile de la Budapesta refuză să le permită trecerea graniței și au anunțat că au în plan ridicarea unui al doilea gard la granița sudică a Ungariei pentru a împiedica orice pătrundere a migranților.

 

Miercuri. imediat după preluarea funcției de ministru de Interne al României, Dragoș Tudorache a declarat că grupuri de migranți proveniți din Serbia au "testat" deja frontiera României, în anul 2016.