Sănătate ieftină, populație bolnavă. Sunt cele câteva cuvinte care pot descrie starea sistemului medical de la noi. În fiecare an, oficialii anunţă soluţii pentru vindecarea sistemului, însă bugetul de 4% din PIB nu ajută prea mult. Spitalele rămân fără echipamente si specialiști, medicamente sunt putine si scumpe, mulţi bolnavi rămân fără speranțe.

România este singura țara din UE care aloca mai puțin de 6% din PIB pentru sănătate. În ţările dezvoltate, bugetul ajunge şi la 11 procente.

Germania, Franța, Danemarca şi Olanda conduc în topul bugetelor pentru sistemul medical. Sunt ţări în care pleacă să lucreze şi medicii români. Au condiţii de lucru foarte bune şi sunt respectaţi.

În majoritatea țărilor din Europa, principala sursă de finanțare a cheltuielilor publice cu sănătatea sunt asigurările sociale de sănătate. În România, 6,8 milioane de contribuabili finanțează cheltuielile pentru 19 milioane de asigurați. Pe termen lung, situația se va înrăutăți, în primul rând din cauza îmbătrânirii populaţiei.

De la an la an se promit mariri de salarii care să ţină medicii acasa. Şi tot de la an la an se cheltuiesc din ce în ce mai mulţi bani, dar în mod ineficient.

Pacienţii, dar şi medicii cer autorităţilor să aloce 6% din PIB Sănătăţii.