În luna noiembrie 2016, FMI şi Republica Moldova au convenit un program pe trei ani în valoare de 183 milioane de dolari, după ce negocierile au fost întrerupte de scandalul de corupţie în valoare de un miliard de dolari care a aruncat ţară în criză. 

Şeful misiunii FMI, Ben Kelmanson, a anunţat marţi seară că s-a ajuns la un acord cu privire la eliberarea celei de-a doua tranşe. Boardul FMI va trebui să aprobe eliberarea tranşei, potrivit Agerpres.

"Autorităţile moldovene continuă să facă progrese în consolidarea politicilor economice şi soluţionarea vulnerabilităţilor din sectorul bancar", a spus Kelmanson. 

FMI estimează că economia Republicii Moldova va înregistra o creştere de 3,8% în acest an şi a recomandat autorităţilor de la Chişinău să susţină creşterea economică prin întărirea sectorului bancar şi îmbunătăţirea cadrului de reglementare. 

În anul 2015, negocierile pentru finanţare dintre Republica Moldova şi FMI şi Uniunea Europeană au fost întrerupte după dezvăluirea că o sumă egală cu a opta parte din PIB-ul Republicii Moldova a dispărut din sistemul bancar, ceea ce a declanşat o criză economică şi politică. Şocul din sectorul bancar a provocat o scădere de 0,5% a economiei în 2015, dar între timp Republica Moldova a revenit pe creştere cu un avans de 4,1% în 2016 şi unul de 4,5% în 2017.