Anca Tecșor, împreună cu mama și mătușa ei, a re­ușit să valorifice rețetele tradiționale de prăjituri, cozonaci sau alte preparate de patiserie prin înființarea unei afaceri. Ideea le-a venit în 2000, moment în care au pus bazele unui laborator de patiserie și de cofetărie. Cu resurse puține și într-un spațiu mic, afacerea a început să dea roade. Produsele pregătite în satul Dobroești, au început să devină din ce în ce mai căutate.

Bani europeni pentru extindere

Următorul pas a fost extinderea afacerii, care a fost urgentată și de necesitatea de aliniere la standardele  europene.  „Întrucât locația acelui vechi laborator nu permitea modificări pentru adaptarea la cerințele sanitar-veterinare și de siguranță a alimentelor impuse prin legislația aplicată după aderarea României la UE, s-a decis începerea unui nou proiect“, spune Anca, administratorul afacerii. Pentru a dezvolta businessul, cele trei antreprenoare s-au gândit să acceseze fonduri europene pentru a face investiții semnificative într-un nou laborator. La momentul respectiv, norocul le-a surâs și au reușit să obțină un teren pe care și-au înființat noua unitate. „Bunicul ne-a cedat o parte din suprafața pe care plantase viță de vie. Am ridicat cofetăria Anira, care funcționează și acum în acel spațiu“, afirmă Anca, administratorul afacerii. În 2011, a fost înființată firma Anira, numele fiind ales de cei doi acționari ai companiei- mama și mătușa Ancăi Tecșor.  „Proiectul a fost amplu, cu o valoare totată de aproximativ 940.000 de euro din care 217.000 de euro au fost fonduri europene nerambursabile. Restul banilor fiind obținuți din aportul acționarilor și dintr-un credit bancar“, susține administratorul firmei.

Confinanțarea a reprezentat cea mai mare provocare. Momentul în care a fost depusă solicitarea de creditare la banca BCR, din păcate, a  coincis cu prăbușirea pieței imobiliare. În acea perioadă de la o lună la alta se diminuau valorile bunurilor aduse în garanție, de aceea procesul de aprobare a creditului a fost unul anevoios și a durat mai mult de un an. „În tot acest timp a fost nevoie să susținem investiția din surse proprii, ritmul de lucru nu a fost cel stabilit inițial, de aceea totul a fost decalat. Astfel, tocmai în iulie 2011 am reușit să finalizăm proiectul (contractul de finanțare s-a semnat în aprilie 2009 și am estimat finalizarea lui în 12 luni)“, a explicat întreprinzătoarea.

Proiectul a presupus ridicarea unei clădiri cu o suprafață utilă de 568 de metri pătrați, care a fost dotată cu cele mai moderne utilaje folosite pentru fabricarea produselor de patiserie și de cofetărie.

Pe plus în fiecare an

În prezent, cofetăria Anira a ajuns la o producție de 3,5 tone de produse, într-o lună obișnuită. În timp ce în perioada Sărbătorilor cantitatea de dulciuri făcute în laboratorul din Dobroești se dublează. Businessul este într-o continuă creștere, iar în 2015 cifra de afaceri a cofetăriei a ajuns la un milion de lei, ceea ce însemnă o creștere de peste 20% față de 2014.

Mica afacere are toate șansele să crească și în următorii ani, având în vedere contractele încheiate cu diverși parteneri. Acum, aproximativ 60% din vânzări sunt făcute de firme de catering sau restaurante. Anca susține că firma a obținut în fiecare an profit, care a fost binevenit.

Momentan, în cadrul firmei sunt angajate șapte persoane, excluzând cei doi acționari și administratorul firmei. Numărul de salariați este  restrâns deoarece utilajele noi, de ultima generație, asigură o productivitate mare.     
Întrebată de ce au succes produsele din mica cofetărie din Ilfov, Anca a spus că pe piața locală nu există un competitor direct pentru preparatele în laboratorul Anira. Ea susține că există doar produse alternative (în general, preambalate) care ar putea face o oarecare concurență si care sunt vândute prin micile magazine din zonă. Mai mult, rețetele prăjiturilor sunt cele tradiționale, în timp ce produsele de patiserie sunt făcute după rețetele bunicii sale.
În ceea ce privește planurile pe termen mediu, ilfoveanca spune că investiția realizată în urmă implementării proiectului cu fonduri europene asigură funcționarea, în cele mai bune condiții, pentru cel puțin cinci ani de acum încolo.
Pe termen scurt, cele trei întreprinzătoare se gândesc să inaugureze una sau două cofetării în București, deoarece o mare parte dintre clienți provin din Capitală.

Proiectul a fost amplu, cu o valoare totală de 940.000 de euro, din care 217.000 au fost fonduri europene nerambursabile. Restul banilor provenind din surse proprii și un credit bancar. Anca Tecșor, administrator Anira