CITEŞTE ŞI

IMM Story

Profitul dulce din cofetăria de la țară

Autor: |

Nu există persoană căreia să nu îi placă dulciurile.Pe acest lucru a mizat o familie din Ilfov, care a înfiinţat o cofetărie în satul Dobroeşti. Afacerea a ajuns la un rulaj de un milion de lei.

Anca Tecşor, împreună cu mama şi mătuşa ei, a re­uşit să valorifice reţetele tradiţionale de prăjituri, cozonaci sau alte preparate de patiserie prin înfiinţarea unei afaceri. Ideea le-a venit în 2000, moment în care au pus bazele unui laborator de patiserie şi de cofetărie. Cu resurse puţine şi într-un spaţiu mic, afacerea a început să dea roade. Produsele pregătite în satul Dobroeşti, au început să devină din ce în ce mai căutate.

Bani europeni pentru extindere

Următorul pas a fost extinderea afacerii, care a fost urgentată şi de necesitatea de aliniere la standardele  europene.  „Întrucât locaţia acelui vechi laborator nu permitea modificări pentru adaptarea la cerinţele sanitar-veterinare şi de siguranţă a alimentelor impuse prin legislaţia aplicată după aderarea României la UE, s-a decis începerea unui nou proiect“, spune Anca, administratorul afacerii. Pentru a dezvolta businessul, cele trei antreprenoare s-au gândit să acceseze fonduri europene pentru a face investiţii semnificative într-un nou laborator. La momentul respectiv, norocul le-a surâs şi au reuşit să obţină un teren pe care şi-au înfiinţat noua unitate. „Bunicul ne-a cedat o parte din suprafaţa pe care plantase viţă de vie. Am ridicat cofetăria Anira, care funcţionează şi acum în acel spaţiu“, afirmă Anca, administratorul afacerii. În 2011, a fost înfiinţată firma Anira, numele fiind ales de cei doi acţionari ai companiei- mama şi mătuşa Ancăi Tecşor.  „Proiectul a fost amplu, cu o valoare totată de aproximativ 940.000 de euro din care 217.000 de euro au fost fonduri europene nerambursabile. Restul banilor fiind obţinuţi din aportul acţionarilor şi dintr-un credit bancar“, susţine administratorul firmei.

Confinanţarea a reprezentat cea mai mare provocare. Momentul în care a fost depusă solicitarea de creditare la banca BCR, din păcate, a  coincis cu prăbuşirea pieţei imobiliare. În acea perioadă de la o lună la alta se diminuau valorile bunurilor aduse în garanţie, de aceea procesul de aprobare a creditului a fost unul anevoios şi a durat mai mult de un an. „În tot acest timp a fost nevoie să susţinem investiţia din surse proprii, ritmul de lucru nu a fost cel stabilit iniţial, de aceea totul a fost decalat. Astfel, tocmai în iulie 2011 am reuşit să finalizăm proiectul (contractul de finanţare s-a semnat în aprilie 2009 şi am estimat finalizarea lui în 12 luni)“, a explicat întreprinzătoarea.

Proiectul a presupus ridicarea unei clădiri cu o suprafaţă utilă de 568 de metri pătraţi, care a fost dotată cu cele mai moderne utilaje folosite pentru fabricarea produselor de patiserie şi de cofetărie.

Pe plus în fiecare an

În prezent, cofetăria Anira a ajuns la o producţie de 3,5 tone de produse, într-o lună obişnuită. În timp ce în perioada Sărbătorilor cantitatea de dulciuri făcute în laboratorul din Dobroeşti se dublează. Businessul este într-o continuă creştere, iar în 2015 cifra de afaceri a cofetăriei a ajuns la un milion de lei, ceea ce însemnă o creştere de peste 20% faţă de 2014.

Mica afacere are toate şansele să crească şi în următorii ani, având în vedere contractele încheiate cu diverşi parteneri. Acum, aproximativ 60% din vânzări sunt făcute de firme de catering sau restaurante. Anca susţine că firma a obţinut în fiecare an profit, care a fost binevenit.

Momentan, în cadrul firmei sunt angajate şapte persoane, excluzând cei doi acţionari şi administratorul firmei. Numărul de salariaţi este  restrâns deoarece utilajele noi, de ultima generaţie, asigură o productivitate mare.     
Întrebată de ce au succes produsele din mica cofetărie din Ilfov, Anca a spus că pe piaţa locală nu există un competitor direct pentru preparatele în laboratorul Anira. Ea susţine că există doar produse alternative (în general, preambalate) care ar putea face o oarecare concurenţă si care sunt vândute prin micile magazine din zonă. Mai mult, reţetele prăjiturilor sunt cele tradiţionale, în timp ce produsele de patiserie sunt făcute după reţetele bunicii sale.
În ceea ce priveşte planurile pe termen mediu, ilfoveanca spune că investiţia realizată în urmă implementării proiectului cu fonduri europene asigură funcţionarea, în cele mai bune condiţii, pentru cel puţin cinci ani de acum încolo.
Pe termen scurt, cele trei întreprinzătoare se gândesc să inaugureze una sau două cofetării în Bucureşti, deoarece o mare parte dintre clienţi provin din Capitală.

Proiectul a fost amplu, cu o valoare totală de 940.000 de euro, din care 217.000 au fost fonduri europene nerambursabile. Restul banilor provenind din surse proprii şi un credit bancar. Anca Tecşor, administrator Anira

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Capital - Twitter
Capital - Google+
Transforma in PDF
Printeaza

EVZ

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F




Ma abonez la newsletter
Sunt de acord cu termenii si conditiile concursului
* Toate campurile formularului sunt obligatorii