"Cotaţiile futures ale petrolului s-au majorat puternic în mai, până la circa 50 dolari/baril, datorită tendinţelor de scumpire de pe piaţă ca urmare a reducerilor în aprovizionare", se menţionează în raportul lunar din iunie al OPEC.

Datele organizaţiei semnalează că producţia mondială de petrol a scăzut în mai cu 730.000 barili pe zi faţă de luna anterioară, până la o medie zilnică de 94,51 milioane barili pe zi (mb/z).

Pe de altă parte, OPEC menţine pentru 2016 previziunile privind cererea mondială de petrol, estimată la 94,18 mb/z, în creştere cu 1,2 mb/z faţă de anul trecut.

Potrivit analiştilor OPEC, incendiile de pădure din Canada au lăsat piaţa fără circa 700.000 de barili pe zi o mare parte din luna trecută, în timp ce producţia din Nigeria a scăzut la niveluri inedite din cauza activităţii unor grupuri armate şi a unor probleme tehnice.

La această situaţie s-a adăugat şi un dolar slab, un consum de hidrocarburi mai mare decât cel prevăzut la începutul perioadei de vacanţe în SUA, grevele de la rafinăriile din Franţa şi preconizata diminuare a producţiei competitorilor OPEC, estimată la circa 740.000 barili pe zi pe ansamblul întregului an.

Economia mondială pare că îşi va reveni în lunile următoare şi se estimează o creştere mai mare decât în 2015, ceea ce ar duce la o posibilă majorare a cererii în a doua jumătate din 2016.

Cotaţia barilului de petrol din OPEC s-a situat în mai la peste 45 dolari/baril, mai mult decât dublu faţă de minimele atinse la începutul anului.AGERPRES