În același timp, punctează oficialul, țara noastră ar putea fi și unul dintre producătorii importanți de biogaz. Potrivit acestuia, marea provocare pe care o au astăzi țările din regiune, inclusiv România, este să pună în echilibru noile investiții cu cele pentru eficientizarea consumului de energie. ”Ar trebui realizate investiții importante atât în sursele de energie verde, cât și în eficientizarea consumului de energie, în modernizări și în renovări ale sistemelor energetice. De exemplu, structurile de energie eoliană sunt extrem de vechi în România și trebuie modernizate”, mai spune Claude Turmes.

În acest context, zilele acestea se va discuta, în Parlamentul European, în cadrul planului de investiții al lui Juncker,  în valoare de 315 milarde de euro, despre promovarea energiilor regenerabile și modernizarea eficienței energetice. Președintele EUFORES speră ca proiectele legate de industria eoliană, precum și unele care vor ajuta autoritățile din București și alte mari orașe să renoveze clădirile, să poată fi aplicate la schema de garanții pe care o propune Uniunea Eeuropeană prin Planul Juncker.

”Pentru energia eoliană, potențialul României este dat de constanța cu care bate vântul, în timp ce, referitor la energia solară, România se poziționează mai bine decât alte state europene. Mai mult, România are potențial de a exporta către țări precum Austria sau Italia, care ar plăti un preț bun pentru a importa energie verde de aici”, consideră Claude Turmes.

Pe de altă parte, țara noastră are un mare dezavantaj: consumă foarte multă energie la nivelul gospodăriilor comparativ cu alte state europene. Potrivit europarlamentarului, programele pentru investițiile în anveloparea blocurilor au întârziat, iar clădirile sunt foarte vechi.

”Zeci de ani nu s-au făcut investiții în modernizări. Sarcina anvelopării locuințelor și a modernizării rețelelor de distribuție a căldurii a revenit autorităților locale, care au fost depășite însă de situație”, mai spune președintele EUFORES.

De asemenea, deși are un mare potențial agricol, în România consumul de biogaz este foarte redus. În acest context, europarlamentarul spune că, în timp ce agricultura se modernizează, dispar tot mai multe locuri de muncă. Practic, dacă această modernizare este combinată cu investițiile în energie, atunci ar crește și gradul de ocupare în zona rurală, continuă oficialul.

În România, energia produsă din surse regenerabile a fost mult hulită pe motiv că din cauza ei cresc facturile la electricitate ale românilor. Însă, nu certificatele verzi, bonusurile acordate producătorilor de energie verde, sunt cele care umflă facturile ci tarifele de distribuție, care ajung la companiile private sau de stat.

În prezent, cele opt mari companii de distribuție sunt deținute de: trei de Electrica SA – companie de stat, trei de grupul italian Enel, și câte una de CEZ (Cehia), respectiv E.ON (Germania). Astfel, la o factură de curent de 100 de lei (fără TVA), tarifele de furnizare şi distribuţie reprezintă 49 de lei, în vreme ce preţul în sine al energiei este mai mic de o treime, respectiv 29 de lei.

(Claude Turmes, președintele EUFORES, a participat recent la evenimentul „Energia regenerabilă şi Eficienţa energetică în România – Oportunităţi şi Provocări ale noii Uniuni Energetice Europene”, organizat de Comisia economică, industrii şi servicii şi Comisia pentru transporturi şi energie din Senatul României, în cooperare cu EUFORES).