Multe afaceri de profil şi-au suspendat activitatea sau au intrat în faliment, în condiţiile în care nu au mai putut să ţină pasul cheltuielilor de producţie la un preţ mic al ţiţeiului. Un material apărut în Financial Times atrage atenţia asupra presiunii la care sunt supuşi actorii petrolului. Marea lor majoritate  se află la limita de jos atunci atunci când se pune problema plăţii dividendelor și investiţiile în operaţiuni. Şi doar un mic procent din proiectele propuse pentru acest an au fost aprobate.

Gorgon, un imens proiect de gaz natural lichefiat pe coasta de nord-vest a Australiei, este una dintre minunile epocii moderne. Valoarea sa, de 54 de miliarde de dolari, îl transformă într-unul dintre cele mai scumpe proiecte de inginerie finalizate vreodată. Dar ar putea fi de asemenea şi un monument al unei epoci apuse, ultimul chiot al Marelui Petrol. Gorgon este tipul de proiect care justifică existența marilor companii petroliere. Chevron, care conduce acest proiect, este unul dintre cei care au capacitățile tehnice și puterea financiară de a-şi asuma o provocare de acest fel. Dar după prăbuşirea prețurilor petrolului, astfel de investiții ambițioase sunt din ce în ce în ce mai rare.

Doar 9 proiecte din 230

Analiștii Morgan Stanley au calculat că doar 9 proiecte mari – din peste 230 care așteaptă lumina verde la nivel mondial – sunt realiste şi au şanse de aprobare în acest an. Printre acestea s-ar putea afla mult-disputatul proiect Mad Dog 2 al British Petroleum, de exploatare a ţiţeiului de mare adâncime, cu o valoare de 10 miliarde de dolari în apele adânci ale Golful Mexic. Compania Total nu aprobă niciun proiect în acest an. În întreaga industrie, proiecte de investiţii de 500 de miliarde de dolari au fost anulate sau amânate. Dar atunci când directorii marilor companii petroliere vorbesc despre declinul industriei în general, ei pun în valoare o condiție temporară, precizează că actuala situaţie nu este veşnică, se va încheia la un moment dat . Pentru ca preţul petrolului de sub 30 de dolari barilul este mult prea mic pentru a stimula investițiile, supraoferta de pe piața petrolului se va corecta, iar prețurile vor reveni la niveluri care să le permită un „come back” respectabil. Cu alte cuvinte, preţurile pot fi mici multă vreme, dar nu mici pentru totdeauna.

Tăieri de costuri şi concedieri

Prăbuşirea preţurilor a fost ca un asteroid: agilii producători de petrol de şist pot supraviețui, dar dinozaurii greoi sunt grav loviţi, iar presiunea asupra lor este intensă în acest moment. După ce Eni a tăiat dividendele anul trecut, compania italiană este urmată de ConocoPhillips și alte companii de producție din SUA în acest an. Cele mai multe au anunțat deja reduceri de locuri de muncă. Shell a spus ca intenţionează să reducă aproximativ 10.000 de joburi; Chevron a dat afară 3.200 de angajaţi anul trecut și intenționează o reducere suplimentară de 4.000 în acest an, în timp ce BP intenționează să renunţe la aproximativ 7.000 de oameni în 2015 şi 2016. Companiile şi-au redus de asemenea pragul cheltuielilor de capital în acest an în procesul de forare, găsirea rezervelor și dezvoltarea domeniilor, cu tăieri între 6% la Shell și 25% la Exxon. De obicei, când marile companii petroliere procedează la tăieri de costuri, există în general două moduri de a face aceast lucru: forțând în jos tarifele care le sunt percepute de către furnizorii lor; şi găsirea unor modalităţi mai bune de lucru. Prima cale este, în general, cea mai ușoară, dar a doua este mai valoroasă, deoarece este mai de durată.

Un val de falimente

Șeful celui mai mare fond de investiții din lume spune piețe ar trebui să fie pregătite pentru un val de falimente în întreaga sectorul energetic la nivel mondial. Larry Fink, CEO al BlackRock a sugerat că peste 400 de firme nu vor putea supraviețui prăbuşirii cotaţiilor petrolului, în condiţiile în care veniturile în scădere ale multor firme nu le vor mai permite acestora să-şi plătească datoriile. Fink este de părere că resursele energetice vor fi mai ieftine pentru mult timp, în contextul în care prețul petrolului nu a atins încă punctul critic. Bloomberg estimează că independenţi din industria de explorare americană ar putea raporta pierderi în valoare totală de aproape 14 miliarde de dolari pentru anul 2015, după prăbușirea pretului ţiţeiului.

Acordul care poate aduce sfârşitul crizei

Lucrurile s-ar putea schimba radical, după ce Arabia Saudită, Rusia, Venezuela şi Qatar au ajuns la un acord privind îngheţarea producţiei de petrol la nivelurile lunii Ianuarie. În ultimul său raport, din 10 februarie, OPEC menţiona că producţia de petrol în interiorul organizaţiei a crescut în ianuarie cu 131.000 barili pe zi.