'De la 1 ianuarie vom introduce noile teste, ce vor fi efectuate în condiţii reale de mers. Aşadar, cred că împreună cu statele membre, care au posibilitatea să efectueze teste pe loc, vom îmbunătăţi calitatea testării şi vom testa maşinile în condiţii reale de mers, nu doar când li se permite să intre în circulaţie ci şi în momentul folosirii lor, pentru a vedea că aceste standarde sunt respectate şi după câţiva ani de uz', a spus Sefcovic.

Potrivit acestuia, scandalul noxelor în care este implicat grupul Volkswagen a adus atingere imaginii industriei europene de maşini, care va trebui să lucreze din greu pentru a restabili încrederea consumatorilor.

'Cred că este o problemă foarte serioasă pentru că a adus atingere imaginii industriei europene producătoare de maşini şi faptului că ne mândream că maşinile noastre sunt cele mai curate, cele mai sigure şi cele mai bune maşini din lume. Cred că acum trebuie să lucrăm din greu împreună cu industria constructoare de maşini pentru a ne asigura că vom restabili această imagine şi încrederea consumatorilor cât mai curând cu putinţă', a precizat oficialul european.

Volkswagen, cel mai mare constructor auto european, face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, inclusiv în Germania, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Unii analişti au estimat că acest scandal ar putea costa Volkswagen până la 35 de miliarde de euro, banii care să acopere rechemarea în service a vehiculelor, amenzile şi procesele. Deocamdată Volkswagen a anunţat că a pus deoparte 6,5 miliarde de euro pentru a face faţă costurilor acestui scandal, însă potrivit surselor citate de Reuters cea mai mare parte a acestor costuri vor fi trecute în conturile VW, principala divizie a grupului Volkswagen, care ar putea înregistra pierderi pe ansamblul acestui an.

SURSA: Agerpres